Društvo

CIMBALJEVIĆ: Nije otklonjen nijedan razlog zbog kojeg sam u egzilu

26cim
L
GBT aktivista Zdravko Cimbaljević, kaže da do sada nije otklonjen nijedan razlog zbog kojeg je on u političkom egzilu u Kanadi, ali dodaje da će se jednog dana sigurno vratiti u Crnu Goru.

CIMBALJEVIĆ: Nije otklonjen nijedan razlog zbog kojeg sam u egzilu
Portal AnalitikaIzvor

Osnivač LGBT foruma Progres u izjavi za medije navodi da je Vlada Crne Gore mogla da uradi mnogo više za prava LGBT populacije.

- Tri godine sam bio i građanin koji je trpio najintenzivniju diskriminaciju, na svakom mogućem mjestu. To mi je daje za pravo, iako više ne živim u Crnoj Gori, da objektivno i bez mržnje, prema bilo kome, govorim o antidiskriminacionoj politici i o svemu što to vladino savjetodavno tijelo radi - naveo je Cimbaljević.

Navodi da se osnivanjem Savjeta priznalo da u Vladi postoje veliki problemi s razumijevanjem univerzalnosti ljudskih prava.

- Na žalost, ti ministri, zbog njihove manjinske pripadnosti, političke težine i koalicijskog kapaciteta, a i zbog unutrašnje homofobije koju su gajili, nijesu smijenjeni niti kažnjeni. Uz homofobiju, odustvo odgovornosti, je inače najveća crnogorska teškoća - kazao je Cimbaljević.

Statistika, kako navodi Cimbaljević, govori da se Savjet za zaštitu od diskriminacije značajno bavio ljudskim pravima LGBT osoba.

- Ali je netačno, to odgovorno tvrdim, da je to rađeno na štetu drugih. Povećano interesovanje Savjeta je bilo poželjno i opravdano. Odgovorno tvrdim da za nikog od nas u Savjetu to nije bilo sporno. Sve do sada kada se, iz nekog veoma upitnog razloga, dešava intenzivna manipulacija statiskom i činjenicama - navodi Cimbaljević.

On kaže da LGBT zajednica nije imala, priliku za dijalog s vlastima zato je, kako dodaje Savjet za zaštitu od diskriminacije odigrao dobru i pozitivnu ulogu u pokretanju i usmjeravanju procesa društvenog prihvatanja LGBT osoba.

- To smo svi, kao članovi Savjeta, maksimalno i jedinoglasno podržavali. Drugi su godinama prije toga imali posebne zakone, strategije, savjete, nacionalna tijela samouprave. U slučaju LGBT zajednice nije bio moguć, ni elementarni prijem, niti pristojan razgovor, s resornim ministrom - naveo je Cimbaljević.

On kaže da su sve druge grupe imale otvorene dijalog sa Vladom, ali, kako dodaje, nije bilo "favorizovanje" LGBT tematike.

- Kao lider koji je tri godine vodio dijalog i održavao uspješne kontakte sa svima tvrdim da to, što se ovih dana porovlači kroz članke medija, nije tačno. To je upravo zamka koja odgovara vlastima kako bi se civilno društvo diskreditovalo, svađalo i udaljavalo od suštine procesa -poručio je Cimbaljević.

On kaže da LGBT zajednica u Crnoj Gori nikada nije bila sebična, a LGBT Forum Progres, je kako navodi njegovao i pokazivao maksimalnu solidarnost i sluh prema svim ugoženim grupama i pojedincima.

- Oni koji me poznaju znaju ko su u Crnoj Gori moji najbliži prijatelji. Oni dobro znaju koliko sam se trudio da otklanjam prepreke, a socijalni život učinim dostupnijim. Kritikujem i činim sve da inicijative budu vidljivije. Te osobe su mi pomogle da i sam preživim i sačuvam razum. Nijesam bio blefer i jednako sam postupao, privatno i javno. Nije problem što se sada sve to želi zaboraviti. Nisam više tu, pa znam da sam i manje bitan i potreban - navodi Cimbaljević u izjavi za medije.

On podsjeća da trenutno ne živi u Crnoj Gori, ali dodaje će se jednog dana sigurno vratiti.

- Do sada nije otklonjen nijedan razlog zbog kojeg sam u političkom egzilu. Ali to ne znači da zato što nisam tu, svojoj zemlji i LGBT zajednici, čiji sam tri godine bio jedini eksponirani pripadnik, ne želim dobro i napredak. Želim. Svim bićem tome ću i odavde aktivno doprinositi - zaključio je Cimbaljević.

Cimbaljević kaže da se sa savjetnikom premijera i sekretarom Savjeta Jovanom Kojičićen ne slaže u mnogo čemu, počev od političkog opredjeljenja, ali dodaje da je tokom Kojičićevog rada uređeno dosta toga.

- Lično mislim da je Vlada za koju radi mogla da uradi puno više. Mislim i da je to Vlada koja se previše izvlači na procese i mentalitet. Posebno se morala obratiti veća politička pažnja na to koliko i kako rade državni tužioci. Mislim da sam zaslužio svu zakonsku zaštitu koja je izostala, a život učinila nepodnošljivim - naveo je Cimbaljević.

Kaže da razumije da Kojičić nije lice koje donosi odluke, ali, kako dodaje, jeste politički savjetnik na ključnom sistemskom mjestu.

- Ipak bio bih licemjer i neodgovaran kada bih rekao da je Kojičić čovjek koji nije posvećen, da nije visoko kompetentan i da tokom njegovog rada nije uređeno dosta toga. Kao LGBT osoba i lider osjećao bih manje nade za promjenama, ali i više nezadovoljstva kada u crnogorskom sistemu ne bi bio neko kao on - navodi Cimbaljević.

On ipak kaže da Kojičić sam ne može da promijeni mnogo toga.

- Potrebno je mnogo više takvih jer praksa ljudskih prava i napredak društva ne može i ne smije zavisiti od jedne osobe. Plašim se da je u slučaju Crne Gore to tako i da neke promjene, koje se na nekim poljima jesu desile, nijesu održive i trajne. To nije dobro. Čini mi se da postoji neki patern kod nas - poručio je Cimbaljević.

Portal Analitika