Svijet

Morsi skakao u sudnici

2801morsi
K
airo -- Protiv svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Morsija danas je počelo suđenje za bjekstvo iz zatvora 2011, a on se na suđenju pojavio u staklenom kavezu.

Morsi skakao u sudnici
Portal AnalitikaIzvor

Morsi je, kako prenosi BBC, burno protestovao zbog još jednog postupka protiv njega. "Ja sam predsjednik Republike, kako onda mogu da me drže zatvorenog nedjeljama", pitao je Morsi povišenim tonom na početku suđenja.

Obučen u bijelu zatvorsku uniformu, Morsi, koji se sa još 20-ak drugih koji su optuženi za bjekstvo iz zatvora 2011. nalazi u staklenom kavezu, ali je pregradom odvojen od njih, gestikulirajući i skačući po kavezu pitao je sudiju: "Ko ste vi, znate li vi ko sam ja!" 

Optuženici, koji su u jednom trenutku okrenuli sudiji leđa u znak protesta protiv suđenja, u staklenom kavezu počeli su da viču: "Dolje vojne vlasti", a sudija je pritiskom na taster isključio ton, preneo je AP.

Morsi je do suda u Kairu prebačen helikopterom iz zatvora u Aleksandriji, izvjestila je novinska agencija Mena. 

Oko Policijske akademije u Kairu, gdje se održava suđenje, pojačane su bezbjednosne mjere, a ispred zgrade okupile su se pristalice načelnika Generalštaba egipatske vojske Abdula Fataha al-Sisija, ali ne i Morsijeve pristalice. 

Danas se navršavaju tri godine otkako je Morsi zajedno sa drugim optuženicima pobjegao iz zatvora Vadi al-Natrun tokom pobune kojom je zbačen tadašnji predsjednik Hosni Mubarak 2011, pri čemu su ubijeni neki policajci. Morsi je ranije izjavio da su lokalni stanovnici oslobodili zatvorenike. 

Još najmanje 110 ljudi optuženo je za bjekstvo iz zatvora 2011. godine, ali su mnogi medju njima trenutno u bjekstvu. U međuvremenu, Morsijeve pristalice sukobile su se danas sa policijom u centru Kaira nakon što su naoružani napadači ubili pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, generala Muhameda Saida, a riječ je o najnovijem u nizu napada na bezbjednosne službe. 

Na generala Saida pucano je samo nekoliko sati nakon što su egipatske vojne vlasti podržale Sisijevu predsjedničku kandidaturu. 

Morsija, prvog egipatskog predsjednika koji je izabran na slobodnim izborima, svrgla je vojska u julu prošle godine, posle masovnih protesta protiv njegove vladavine. On se sada suočava sa četiri odvojena krivična procesa po različitim optužbama. 

Prvi put se pojavio pred sudom u novembru, na odvojenom sudjenju po optužbama da je sa još 14 članova "Muslimanske braće" podsticao ubijanje demonstranata u sukobima ispred predsjedničke palate u decembru 2012. On je na tom suđenju uzvikivao slogane protiv sadašnje vlade i suda, a takodje je odbio da prizna legitimnost suda i da obuče zatvorsku uniformu. 

Morsija čeka i sudjenje zbog vrijeđanja sudije, kao i suđenje po optužbama za kovanje zavjere sa stranim organizacijama u cilju izvođenja "terorističkih djela".

Izvor: b92.net

Portal Analitika