Muzika

Preminuo Pit Siger

2801pit
P
it Siger, legendarni folk muzičar, kolekcionar pjesama i simbol aktivizma i borbe za ljudska prava preminuo je u 94. godini života u gradiću Bikon u državu Njujork.

Preminuo Pit Siger
Portal AnalitikaIzvor

U svojoj karijeri Pit Siger nastupao je svuda: od sindikalnih skupova do folk festivala, od TV emisija do koledž publike, od protesta pred Kongresom do inauguracije Baraka Obame. 

Za Pita Sigera folk muzika i osjećaj za zajedništvo i zajedničku akciju bili su nerazdvojni i gdje god da je vidio zajednicu – vidio je i priliku za političku akciju. 

Njegov "srčani" tenor, uz 12-žičnu gitaru ili petožični bendžo pjevao je angažovane ili pjesme za djecu, humorističke ili iskrene ode životu, a publiku je uvijek ohrabrivao da mu se priključi. Tradicionalnu pjesmu "We Shall Overcome" adaptirao je i napravio od nje himnu boraca za ljudska prava.


Bio je mentor i uzor Bobu Dilanu, Donu Meklinu, kao i mnogim drugim zvjezdama svih generacija. Decenijama kasnije Brus Springstin obradio je njegove pjesme za album iz 2006. godine “We Shall Overcome: The Seeger Sessions,” a on sam je 2009. izveo besmrtnu "This Land Is Your Land” Vudija Gatrija u čast Baraka Obame. 

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su “If I Had a Hammer,” “Where Have All the Flowers Gone?,” “Turn! Turn! Turn!,” “Waist Deep in the Big Muddy”...

Snimio je više od 100 albuma ali nikada nije vjerovao u muzičku industriju i komercijalizaciju i nikada nije prihvatio da bude zvjezda. Dobio je "Gremi" za najbolji tradicionalni folk album 1997. godine - "Pete”, kao i 2009. godine za “At 89.” Dobio je "Gremi" i za album sa muzikom za djecu 2011. godine, “Tomorrow’s Children.” 

Izvor: b92.net

Portal Analitika