Zanimljivosti

Šest najgorih posljedica žvakanja žvake

2701yvaka
Ž
vaćete li žvaku kada ste nervozni i kada ste pod stresom? Žvaćete li je nakon svakog obroka jer vam četkica nije pri ruci? Najbolje bi bilo da prestanete to da radite, a otkrivamo vam i zašto.

Šest najgorih posljedica žvakanja žvake
Portal AnalitikaIzvor

Jedete manje voća, a više brze hrane

Žvakanje žvake prije obroka je proporučljivo, jer se na taj način smanjuje glad i jedete manje. Ali nedavno objavljena studija opovrgava ove tvrdnje – pokazalo se da žvakanje žvake ne utiče na smanjenje unosa kalorija, a da žvakanje žvake sa ukusom nane utiče na smanjenje unosa zdrave hrane (voća) i povećava želju za brzom hranom kao što su čips i slatkiši. Istraživači vjeruju da zbog nane voće i povrće imaju gorak ukus. Popijte šolju zelenog čaja prije obroka kako biste obuzdali svoj apetit, a to vam može pomoći i u mršanju.

Žvakanje žvake može izazvati bolove u viličnoj kosti

Žvakanje žvake može izazvati simptome temporomandibularnog poremećaja, koji uključuju bol u vilici povezan sa mišićima sa žvakanje i zglobovima koji povezuju donju vilicu sa lobanjom. Pretjerana upotreba bilo koje grupe mišića i bilo kog zgloba može izavati bolove i probleme. Dešava se da se mišići vilice, glave i vrata zgrče, pa vremenom mogu da izazovu glavobolju i bolove u ušima i zubima. Umjesto da žvaćete žvaku, pojedite jabuku, koja zadovoljava potrebu za žvakanjem i u isto vrijeme, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mogu se javiti problemi sa sistemom organa za varenje

Sindrom iritiranih crijeva je poremećaj koji karakterišu bol u predjelu abdomena, grčevi u stomaku i promjene u ponašanju crijeva. Žvakanje žvake može da podstakne javljanje ovog sindroma, pošto višak vazduha može da se proguta, što izaziva nadutost i bol u predjelu abdomena. Pored toga, neki vještački zaslađivači mogu izazvati dijareju kod inače zdravih ljudi.

Pokvariće vam se zubi

Kako bi se izbjegao laksativni efekat vještačkih zaslađivača, u žvake se ubacuju zaslađivači na bazi šećera, ali i to ima svojih negativnih strana. Žvake koje su zaslađene šećerom kupaju zube šećerom i zbog toga se zubi kvare.

Žvaćete nusprodukt

Lanolin, sastojak koji se nalazi i u proizvodima za negu kože, održava žvaku mekanom. To ne zvuči strašno dok ne saznate da se ta supstanca dobija iz sekreta lojnih žlezda ovce. Količina lanolina koja se koristi za žvake nije štetna ni za čije zdravlje, ali može biti neprijatna ako se proguta.

Puštate živu u svoj organizam

Srebrne plombe se sastoje od kombinacije žive, srebra i kalaja. Istraživanja su pokazala da žvakanje žvake može da oslobodi živu iz plombe koja onda ulazi u organizam. Visok nivo žive može izazvati neurološke probleme, hronične bolesti i mentalne poremećaje. Srećom, mala količina koja se oslobađa iz plombi nije toliko štetna, jer lako prolazi kroz sistem za varenje. Ali svejedno – dopada li vam se ideja o tome da je metal u vašem organizmu?

izvor: Radiosarajevo.ba

Portal Analitika