Društvo

Hitno uvesti nadzor priređivača igara na sreću

2601ruletok
D
ržava treba da ubrza pripreme za uvođenje online informacionog sistema za nadzor priređivaća igara na sreću, jer bi se na taj način mogli prevazići problemi kontrole i nadzora koncesionara i regulisati odnosi na tržištu, saopšteno je iz Uprave za igre na sreću.

Hitno uvesti nadzor priređivača igara na sreću
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave za igre na sreću su naveli da razvoj informatićke i internet tehnologije uzrokuje pojavu novih oblika igara i kocke na tržištu.

“Tu se prije svega misli na ponudu brojnih internet sajtova za klađenje, online kockanje i uvođenje terminala za klađenje”, kazali su predstavnici Uprave za igre na sreću agenciji Mina biznis.

Zato smatraju da je informacioni sistem za on-line nadzor priređivača igara na sreću neophodno sredstvo u cilju nadzora tog tržišta.

“Globalni rast tržišta igara na sreću i uvođenje savremene tehnologije uslovio je veliku borbu državnih institucija sa negativnim ekonomskim pojavama, kao što su pranje novca i nelegalno poslovanje”, smatraju u Upravi.

Oni su u elaboratu pod nazivom On-line nadzor priređivača igara na sreću naveli da je u opasnosti opstanak na tržištu jednog dijela legalnih priređivača što može dovesti do gašenja velikog broja radnih mjesta.

Sve te negativne pojave, kako su ocijenili, mogu da izazovu rast neregularnosti, nelegalnog poslovanja, sive ekonomije i pranja novca. Zato smatraju da država treba da preduzme korake u cilju donošenja novog zakona koji bi pratio tehnološki napredak i širenje tržišta.

“S obzirom na koristi koje može donijeti pravilno funkcionisanje tog tržišta, od velike je važnosti zajedničko angažovanje svih zainteresovanih učesnika, kako države, tako i svih priređivača i nevladinog sektora, na rješavanju i prevazilaženju postojećih problema na tržištu igara na sreću”, navodi se u elaboratu.

Iz Uprave su ocijenili i da je potrebno ubrzati pripreme za uvođenje on-line informacionog sistema za nadzor priređivaća igara na sreću, jer bi se na taj način mogli prevazii problemi kontrole i nadzora koncesionara i regulisati odnosi na tržištu što je u interesu svih učesnika.

U Crnoj Gori je, kako se dodaje u dokumentu, primijećen stalni rast broja učesnika na tržištu igara na sreću kao i povećanje prihoda koje ubira država po osnovu koncesionih naknada od privrednih društava koja imaju pravo da priređuju igre na sreću.

“Rast ponude i tražnje na tom tržištu ima za posljedicu i povećanje budžetskih prihoda što država na pravi način mora da iskoristi”, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su objasnili i da društvena odgovornost nameće državi da u sprezi sa nevladinim sektorom poveća napore za suzbijanje negativnih pojava koje prouzrokuje ekspanzija na tržištu igara na sreću.

“To se između ostalog misli na sprječavanje pranja novca, smanjenje učešća sive ekonomije i nelegalnog kockanja. Neophodno je povesti računa o rastu zavisnosti od kocke i koliko je moguće spriječiti kockanje maloljetnika i u tom cilju pooštriti sankcije prema onima koji im omogućavaju pristup objektima gdje se priređuje kocka”, dodaje se u elaboratu.

U Upravi ocjenjuju da i pored svih problema i neregularnosti na tržištu igara na sreću, ta djelatnost ima perspektivu u Crnoj Gori.

“Posebno je izražen povoljan uticaj na razvoj turizma, jer je strana klijentela koja u Crnoj Gori želi da se kocka, prepoznata kao visoko platežna”, naveli su iz Uprave.

Uvođenjem reda i poboljšanjem zakonske regulative na tržištu, kako smatraju, stvorili bi se uslovi za rast broja stranih gostiju koji bi posjeivali domaća kazina što bi pozitivno djelovalo na javne prihode.

Trenutno 20 koncesionara priređuje kladioničarske igre na sreću u 391 objektu. Taj broj je, kako su kazali iz Uprave, podložan manjim promjenama u zavisnosti od perioda odnosno sezone sportskih događaja.

Iz Uprave su, kada se govori o stepenu usaglašenosti zakonske regulative za igre na sreću EU i Crne Gore, saopštili da je crnogorski zakon rađen prije 2004. Godine, ted a u mnogo čemu  zaostaje za savremenim tokovima.

“Ne može se reći da postojeći Zakon o igrama na sreću nije u skladu sa odgovarajućim pravnim normama zemalja članica EU, ali se mora voditi računa o efikasnosti nadzora prije svega nad tehnološki naprednim izazovima koji su proširili ponudu i uslovili brzi razvoj tržišta igara na sreću i kocke”, smatraju u Upravi.

Portal Analitika