Politika

LUNGESKU: Kad Crna Gora bude spremna za NATO, tu smo

2601lungesku
P
ortparolka NATO-a Oana Lungesku kazala je da vrata za članstvo u NATO ostaju otvorena za one evropske demokratije koje dijele njihove vrijednosti, koje su voljne i sposobne da im se pridruže, piše Pobjeda.

LUNGESKU: Kad Crna Gora bude spremna za NATO, tu smo
Portal AnalitikaIzvor

„Međutim, zemlje aspiranti za članstvo treba da naprave neophodne napore da prođu kroz ta vrata... One moraju da pokažu da su sposobne da ispune obaveze članstva. Mi ih aktivno podržavamo u njihovim zalaganjima da to postignu. Ali samo oni mogu učiniti sebe spremnim. I mi ćemo biti spremni kad oni budu“, rekla je Oana Lungesku za Pobjedu.

Portparolka Alijanse je istakla da će  NATO Crnogorce učiniti jačim kao suverenu naciju.

„S obzirom da se sve odluke donose konsenzusom, vaš glas će se čuti i računati svakog dana“, navela je Oana Lungesku.

Prema njenim riječima u Crnoj Gori je mnogo postignuto, ali su i dalje potrebne suštinske reforme, uključujući oblasti koje su važne za aspiracije Crne Gore ka Evropskoj uniji.

„Reforme u Crnoj Gori su ambiciozne i na pravom putu. Ali je ostalo još posla da se uradi. Ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi sa naporima, posebno u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, istakla je ona.

Lungesku je naglasila da će se sljedeći NATO samit održati se u Velsu, u Velikoj Britaniji.

„Samit će obilježiti zaključak ISAF misije na kraju 2014. godine, kao i novu fazu angažovanja Alijanse u Avganistanu. Preduzećemo korake da modernizujemo Alijansu i samit će biti prilika da se reafirmiše veza između Evrope i Sjeverne Amerike. Proširenje NATO-a je značajno doprinijelo stabilnosti našeg kontinenta. Vrata za članstvo u NATO i dalje su otvorena za one evropske demokratije koje dijele naše vrijednosti, koje su voljne i sposobne da nam se pridruže“, rekla je Lungesku.

Međutim, dodala je da zemlje aspiranti za članstvo treba na naprave neophodne napore da prođu kroz ta vrata.

„One moraju da pokažu da su sposobne da ispune obaveze članstva. Mi ih aktivno podržavamo u njihovim zalaganjima da to postignu. Ali samo oni mogu učiniti sebe spremnim. I mi ćemo biti spremni kad oni budu“, navela je Lungesku između ostalog.

Izvor: Pobjeda; foto: bloomberg.com

Portal Analitika