Region

Dačić će uputiti obrazloženje za raspuštanje Skupštine

Premijer Srbije Ivica Dačić uputiće u naredna dva, tri dana zajedničko obrazloženje vlade za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora, javila je RTS.

25dacicvica
O
brazloženje će biti upućeno predsjedniku Republike Tomislavu Nikoliću, koji će dati konačnu riječ o raspisivanju vanrednih parlamentanih izbora.Prije nego što premijer pošalje obrazloženje, aktuelna Vlada sastaće se još jednom, saznaje RTS.

Dačić će uputiti obrazloženje za raspuštanje Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Inače, predlog može biti donijet uz punu saglasnost svih članova Vlade ili preglasavanjem u Nemanjinoj 11.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbore pošto vlada zatraži raspuštanje parlamenta, ukoliko Predsjedništvo SNS sutra i formalno prihvati prijedlog svog lidera i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića, izjavila je ranije danas savjetnica predsjednika Republike Stanislava Pak.

Pak je Tanjugu rekla da bi, nakon odluke Predsjedništva SNS, vlada trebalo da zatraži raspuštanje skupštine, odgovarajući na pitanje koji su koraci koji slijede.
"Krajnji rok za raspisivanje vanrednih parlamentanih izbora je 29. januar, kada bi predsjednik, u skladu sa Ustavom, trebalo to da učini", rekla je Pak.

Predsjednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da, kada predsjednik Republike donese odluku o raspisivanju izbora, RIK ima rok od pet dana da donese uputstvo za sprovođenje izbora i ostale akte i tada može da počne kandidovanje.

Pored obrazloženog prijedloga za raspisivanje vanrednih izbora postoje još dva načina - ostavka premijera ili izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini.

Tanjug

 

 

Portal Analitika