Abiznis

DUBLJEVIĆ: Vađenje nafte i gasa moglo bi da počne 2017.godine

vladan
V
ađenje nafte i gasa iz crnogorskog podmorja moglo bi da počne 2017. godine, ako Vlada ove godine nađe kompaniju koja će to raditi – kaže za Prvu televiziju pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević. Ko će kod nas eksploatisati gas i naftu znaće se najvjerovatnije do ljeta, nakon zatvaranja tendera u maju.

DUBLJEVIĆ: Vađenje nafte i gasa moglo bi da počne 2017.godine
Portal AnalitikaIzvor

-Do sada je veliki broj kompanija izrazio interesovanje. Evo iz Hrvatske najavljuju da se tu radi o velikim nalazištima. Mi ne očekujemo da će kod nas biti kao u Saudijskoj Arabiji, ali vjerujemo da se radi o komercijalnim nalazištima nafte - kaže Dubljević.

On dodaje da bismo indirektne benefite mogli da osjetimo i prije 2017. godine kroz korišćenje lučkih kapaciteta, dolaske ljudi koji zarađuju velike svote novca i zapošljavanje, ali da prave efekte treba očekivati od 2017. godine.

Podsjećanja radi, norveška kompanija Spektrum objavila je prošle sedmice da je u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja našla gas i naftu. Ministar ekonomije te zemlje Ivan Vrdoljak perspektivu Hrvatske okaraterisao je kao “priliku da budemo mala Norveška”.

Naša vlada primjenila je drugačiju strategiju od one u Hrvatskoj. Dok su kod susjeda tražili kompaniju koja će besplatno da istraži podmorje, mi smo raspisali tender za odabir naftne kompanije koja će već početi sa eksploatacijom, jer određeni podaci o nalazištima već postoje.

Tenderom je obuhvaćeno 13 ulcinjskih blokova, površine do tri hiljade kvadratnih kilometara.

 

Portal Analitika