Svijet

"Rastegljive" biste kineske umjetnice Hongbo

2501biste
K
ineska umjetnica Li Hongbo ovih dana plijeni pažnju američke i svjetske javnosti sa svojom izložbom elastičnih i rastegljivih bisti "Tools of Study" u njujorškoj galeriji Klein Sun.

"Rastegljive" biste kineske umjetnice Hongbo
Portal AnalitikaIzvor

Umjetnica Hongbo je od miliona ispresavijanih komada papira uspjela da napravi biste mnogih poznatih ličnosti, koje imaju isti izgled kao i uobičajene mermerne biste, ali posebnost njenih bisti je u tome što se mogu rastezati kao da su napravljene od gume.

Rastegljive biste ruskog pisca Maksima Gorkog, grčke boginje Atine, Mikelanđelovog Davida i drugih svjetski poznatih likova teške su više od po 12 kilograma, a njihova cijena je između 6.500 i 32.500 američkih dolara.

Radnica galerije Klein Sun, Ejmi Patricija Pursi, u izjavi za Agenciju Anadolija, kaže kako je izuzetno zadovoljna velikim interesovanjem građana i umjetnika za izložbu, a za kinesku umjetnicu Hongbo tvrdi da je jedan od rijetkih umjetnika koji su svojim radom uspjeli da naprave sintezu između kulture Istoka i Zapada.

Njen kolega Vilijem Molsvort tvrdi da je riječ o izuzetnim bistama koje imaju specifičnu umjetničku vrijednost zbog načina na koji su pravljene.

Izložba u Njujorku će biti otvorena za posjetioce do 7. maja.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika