Svijet

Policija u Rimu reguliše saobraćaj pomoću Tvitera

2401rim
M
aštovitost Italijana kada je riječ o parkiranju automobila i skutera na zabranjenim mjestima - saobraćajnim ostrvima, trotoarima ili posred samih ulica, ne poznaje ograničenja.

Policija u Rimu reguliše saobraćaj pomoću Tvitera
Portal AnalitikaIzvor

U borbi protiv ove "endemske" pojave, policija u italijanskoj prestonici odlučila je da iskoristi nešto sasvim novo - moć društvenih mreža, tačnije Tvitera.

Kako prenosi agencija Rojters, građani koji spaze nepropisno parkirano vozilo na ulicama Rima mogu da obaveste policiju pomoću posebnog Tviter naloga, @PLRomaCapitale, a ona im istim putem odgovara nakon preduzete akcije.

Novi šef rimske policije Rafaele Klemente kaže da inicijativa ima za cilj da promijeni kulturu ponašanja vozača.

"Ova razmjena je, na društvenim mrežama, neophodna u borbi protiv ovakvih vidova kršenja zakona, ali i protiv kriminala uopšte", istakao je on.

Gužve u saobraćaju predstavljaju ozbiljan problem u prestonici. Ranije su vlasti bile primorane da zbog zagađenja ograničavaju broj automobila u pojedinim dijelovima grada.

Više od polovine Rimljana se prevozi privatnim automobilima, a Rim je grad sa najviše automobila po stanovniku u svijetu - 70 automobila na 100 stanovnika.

Kada se tome dodaju navike kršenja saobraćajnih pravila i splet uskih ulica, nasleđe srednjovekovne arhitekture, rezultat je pravi haos.

Fotografije koji korisnici Tvitera šalju policiji prikazuju vozila parkirana na trotoarima i pješačkim prelazima. Veliki problem je i tzv. duplo parkiranje koje sužava prostor za nesmetano odvijanje saobraćaja.

"U ulici Kole di Rijenzo vlada varvarstvo... Učinite nešto!", napisao je autor jedne poruke na Tviteru.

Nekoliko sati kasnije, policija mu je odgovorila da je intervenisala: izdala je 25 pojedinačnih mandatnih kazni.

Početni skepticizam među stanovništvom kada je akcija pokrenuta, ubrzo je zamenjen porukama zahvalnosti.

Jedan korisnik Tvitera postavio je fotografiju na kojoj policajac "piše" kaznu: "Hvala i samo nastavite tako!".

Portal Analitika