Region

Rasvjetljavanje Đinđićevog ubistva uslov za EU?

2401djindjic
G
eneralni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson potvrdio je danas da je dobio pismo četiri poslanika Evropskog parlamenta u kojem se traži da se Srbija tokom pregovora o pridruživanju uslovi rasvjetljavanjem političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića iz marta 2013., ali je odbio da komentariše da li to može da postane zvaničan uslov za pregovore sa Srbijom.

Rasvjetljavanje Đinđićevog ubistva uslov za EU?
Portal AnalitikaIzvor

„Ne bih to komentarisao. Dobili smo pismo, a generalno odgovaramo na sva pisma koja dobijamo“, rekao je Danijelson novinarima u Beogradu, prenosi Blic.

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Evropske unije kaže da su uslovi za ulazak Srbije u EU veoma jasni i da su rezultat iskustava dosadašnjeg proširenja Unije.

Povodom zahtjeva šefova četiri najjače poslaničke grupe u EP da se rasvjetljavanje političke pozadine ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u procesu pridruživanja, Danijelson je rekao da EU posmatra kako funkcioniše vladavina prava na osnovu kriterijuma iz poglavlja 23 i 24.

Pismo je, inače, datirano 21. januara, na dan održavanja prve međuvladine konferencije Srbija-EU, a potpisali su ga poslanici Aron Dežan, (EPP), Marija Elena Kopa (Socijaldemokrati), Jelko Kacin (Liberali) i Marje Kornelisen (Zeleni).

Ubistvo premijera Zorana Đinđića mora biti do kraja rasvijetljeno bez obzira na mogući zahtjev iz EU, ocjenjuju i predstavnici parlamentarnih stranaka u Srbiji.

Srbija snagu svojih institucija, vladavinu prava mora pokazati i rasvjetljavanjem najpoznatijih i najbolnijih slučajeva ubistava, kao što je ubistvo premijera Zorana Đinđića, rekao je savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Đurić, kao i funkcioneri Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić Dejanović i Demokratske stranke Borislav Stefanović, ukazali su na značaj rasvjetljavanja političke pozadine ubistva Đinđića marta 2003. godine, i to bez zahtjeva Evropskog parlamenta i uslovljavanja da Srbija bez toga ne može u EU.

Portal Analitika