Politika

BUŠATI: Crna Gora poznata po senzitivnom odnosu prema manjinama

2301busatifilip
C
rna Gora prepoznata je u ovom dijelu Evrope kao država stabilnosti i mira, posebno u pogledu izraženog senzitiviteta po pitanju nacionalnih zajednica, saopštio je ministar vanjskih poslova Albanije, Ditmir Bušati.

BUŠATI: Crna Gora poznata po senzitivnom odnosu prema manjinama
Portal AnalitikaIzvor

On se danas, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, sastao sa predsjednicima države i parlamenta Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem.

Vujanović je iskazao zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima između dvije države, uz uvjerenje da se ekonomska saradnja može unaprijediti koristeći zajednički prirodne i ekonomske resurse.

“Predsjednik je ukazao na značaj evroatlantskih integracija za Crnu Goru, kao i našu spremnost da sarađujemo u procesu evroatlantskih integracij”, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

On je istakao značaj uloge manjina koje su, kako je ocijenio, snažan most saradnje između dvije države

“Bušati je iskazao poštovanje za integraciona dostignuća Crne Gore i njenu ulogu u regionu. On se saglasio sa predsjednikom da postoji širok prostor ekonomske saradnje i u regionalnim projektima kao što su jadransko-jonski autoput i jadransko-jonski gasovod, čija je važnost za ekonomsku saradnju u regionu od velikog značaj”, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić i Bušati su u razgovoru konstantovali prijateljski odnos dvije države.

“Crna Gora i Albanija imaju kvalitetnu saradnju na bilateralnom nivou, kao i kroz brojne vidove regionalnih inicijativa”, kaže se u saopštenju iz kabineta Krivokapića.

Kako se navodi, Krivokapić je iskazao želju i spremnost za intenziviranjem parlamentarne saradnje skupština Crne Gore i Albanije.

“Želim da se Vama i Vašem parlamentu zahvalim na partnerskoj podršci u našim integracijama u sjeverno-atlanski savez. Takođe, Crna Gora je prijatelj Albaniji i spremna je podijeliti iskustva i znanja o putu ka integrisanju u EU”, rekao je on.

Prema riječima Krivokapića, zajednički granični prijelaz u Sukobinu, prvi takvog tipa u regionu, je najbolji primjer partnerske saradnje i razumijevanja dvije države i naroda.

Bušati je naglasio da je Crna Gora prepoznata u ovom dijelu Evrope kao država stabilnosti i mira.

 

“Posebno u pogledu izraženog senzitiviteta po pitanju nacionalnih zajednica u Crnoj Gori”, rekao je on.

Bušati je ocijenio da su sva buduća ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu i ekonomska valorizacija prirodnih resursa više nego dobrodošla, zbog boljeg kvaliteta života građana obje države.

Portal Analitika