Politika

MANDIĆ: Srbija uskoro lider evropskih integracija na Balkanu

0801Andrija_Mandic2
L
ider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je u izjavi za Novosti da Srbija, objektivno, ima potencijale da postane lider eurointegracija.

MANDIĆ: Srbija uskoro lider evropskih integracija na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

- Od svih bivših jugoslovenskih republika, Srbija je raspolagala i raspolaže sa najboljim kadrovskim potencijalom, što je neophodan uslov za napredak u evropskim integracijama - kaže Mandić.

On smatra i da je Crna Gora, po ocjenama Brisela, dugo bila „najuspješnija priča na Balkanu“ ne zbog unutrašnjih reformi i dostignuća u poštovanju ljudskih prava i sloboda, već zato što je bila spremna da pređe preko vitalnih nacionalnih interesa.

Crna Gora uspjela je da krajem prošle godine otvori dva ključna poglavlja, 23. i 24, za dalji evropski put, koja se odnose na oblast pravosuđa i vladavine prava. Iz Brisela su, međutim, upozorili da će, po prvi put u istoriji EU, pregovori biti vođeni po novom principu, što podrazumijeva da ova poglavlja ostanu otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na samom kraju. Brisel se odlučio za takav pristup kako se ne bi događalo da zemlje kandidati ulaze nespremne u EU.

 

 

Portal Analitika