Svijet

VIDEO: Kijev u plamenu, pet osoba ubijeno

kijev1
Ž
estoki sukobi ukrajinskih snaga sigurnosti i demonstranata u Kijevu još traju. Centar grada izgleda kao ratna zona, barikade gore, a prema tvrdnjama iz medicinskog cetnrta, najmanje pet osoba je stradalo.

VIDEO: Kijev u plamenu, pet osoba ubijeno
Portal AnalitikaIzvor

 

Više od 400 osoba je povrijeđeno, među kojima je i 195 policajaca. Demonstranti i dalje bacaju kamenje i ostale predmete na policiju koja uzvraća suzavcima, vodenim topovima i palicama.

"Danas, nakon ponoći, zabilježili smo pet poginulih i tristotinjak ranjenih", rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za proopozicioni radio Hromadske. Kako navodi mrežna stranica Ukrajinske pravde, četvoro od pet mrtvih je imalo prostrijelne rane.

Prema posljednjim informacijama stanovnika, prema gradu su krenuli i tenkovi.

kijev
Prema pojedinim informacijama, Jurij Verbicki, istaknuti aktivist 'Maidan' pokreta, pronađen je mrtav u šumi, a porodica ga je danas identifikovala u mrtvačnici. On je zajedno s drugim aktivistom, Ihorom Lutsenkom, nestao juče rano ujutro. Na svojoj Facebook stranici juče je napisao da je jedva je pobjegao nakon što ga otelo deset muškaraca.kijev2
Demonstranti su nakon razgovora koji su obavili s predsjednikom Viktorom Janukovičem kazali kako će pregovore nastaviti sjutra, no da su se složili oko malo toga.

"Stojim s vama na ovom trgu i činiću što god je potrebno. Ne želimo ovu vlast, ne želimo živjeti bez zakona, ne želimo 'samo postojati. Želimo živjeti u normalnoj državi", kazao je Vladimir Kličko te dodao kako želi prijevremene izbore. Kao problem istaknuo je nedostatak pravog vođstva u opoziciji.

Oleh Tjahinbok kazao je kako je susret s predsjednikom bio potpuno beskoristan. Upozorio je demonstrante kako će policija pokušati večeras da 'očisti' trg.

Radnje i škole danas su u Kijevu bile zatvorene.

Janukovič se oglasio saopštenjem: "Izražavam duboko žaljenje zbog smrti ljudi u sukobu koji su izazvali ekstremisti. Pozivam narod da ne slijedi pozive radikalnih političara".

 

(klix.ba)

 

 

Portal Analitika