Politika

Neizvjesna podrška GO SNP-a sporazumu u Beranama?

19berane
S
jednica Glavnog odbora Socijalističke narodne partije na kojoj će biti donesena odlka o koaliciji te stranke sa Demokratskim frontom u Beranama biće održana najvjerovatnije nakon lokalnih izbora u Ulcinju koji su zakazani za 26. januar, saznaje Portal Analitika. Prema nezvaničnim informacijama još uvijek je neizvjesno da li najveći organ SNP dati zaleno svijetlo za sporazum u Beranama.

Neizvjesna podrška GO SNP-a sporazumu u Beranama?
Portal AnalitikaIzvor

Po dogovoru koji su u Beranama postigli lokalni odbori SNP-a i DF-a predsjednik OO SNP-a Dragoslav Šćekić biće nosilac zajedničke liste i samim tim kandidat za gradonačelnika. Sporazum predviđa da Demokratskom frontu, u slučaju pobjede, pripadne mjesto predsjednika lokalne Skupštine i osam mandata, dok bi SNP bio zastupljen sa 10 mandata.

Međutim, prema Statutu SNP-a za stvaranje koalicija na državnom i lokalnom nivou, prije ili poslije izbora, potrebna je odluka koju podržava najmanje dvije trećine članova Glavnog odbora stranke. Upravo ta odredba u Statutu SNP-a, koji po podacima sa zvaničnog stranačkog sajta broji 148 članova, mogla bi biti blokirajući faktor za koaliciju sa DF-om imajući u vidu činjenicu da je za sporazum neophodno da glasa 99 članova Glavnog odbora.

U prilog tezi da je neizvjesna koalicija u Beranama, pored lošeg iskustva u Mojkovcu, ide i činjenica da je posljednjih dana pojačana retorika protiv čelnih ljudi SNP-a od strane Pokreta za promjene. Prvo je predsjednik PzP Nebojša Medojević u svom intervjuu agenciji Mina isključio SNP iz bilo kakvih opozicionih kalkulacija o zajedničkom djelovanju, stavljajući u prvi plan SDP, Pozitivnu i Forum 2010. za lokalne izbore u Podgorici.

Korak dalje otišao je i poslanik te partije Koča Pavlović koji je kazao da sa aktuelnim rukovodstvom SNP-a DF ne treba više da troši vrijeme, jer ono što su 28.decembra izglasali sa DPS-om, trajno ih diskvalifikuje za bilo kakvo opoziciono jedinstvo.

Ovakve poruke iz PzP-a mnogi u SNP-u smatraju dijelom strategije da se, po svaku cijenu, smanji politički rejting Milićeve stranke i mogle bi uticati predstojeću odluku članova Glavnog odbora SNP-a.

N.Zečević

Portal Analitika