Politika

TANOK: Crna Gora primjer kako se uspijeva na Balkanu

Tanok_2
K
omitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta EP na današnjem glasanju je usvojio izvještaj o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji, kao i o napretku Makedonije. Član Komiteta za vanjske poslove i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok vjeruje da bi naša država mogla da postane članica EU do 2021. Godine, prenosi portal CdM.

TANOK: Crna Gora primjer kako se uspijeva na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora je dobar primjer kako se uspijeva na Balkanu. EU treba da pomogne Crnoj Gori da ostvari svoje evropske ambicije”, rekao je Tanok.

Izvjestilac EP ističe da je od sticanja statusa kandidata u decembru 2010. godine, Crna Gora napravila značajne korake na putu ka EU.

"Zemlja je i dalje dobar primjer onoga što se može postići na Balkanu. Prije samo sedam godina Crna Gora je održala referendum o nezavisnosti i otcepljenju od Srbije. Priznajem da sam sumnjao da li Crna Gora može sama dalje da ide, ali drago mi je što mogu da priznam svoju grešku. Ne samo da je Crna Gora naporno radila kako bi uvela trajne i značajne reforme u političkim, ekonomskim i društvenim sferama, nego je čak i pretekla Srbiju u procesu pregovaranja“, naglašava Tanok.

Prema njegovim riječima, Crna Gora bi mogla biti članica EU za vrijeme irskog predsjedavanja.

"Biću hrabar i reći da bi to moglo da se desi do 2020. ili 2021.godine. S razlogom ističem Crnu Goru u ovom izvještaju. Jedan ključni element, a posebno značajan s obzirom na raspoloženje u ovoj zemlji, je širok nacionalni konsenzus o evropskim integracijama. Čak i najtvrdokorniji protivnici vlasti dijele ovaj cilj“, naglašava Tanok.

On ipak ukazuje na neke nedostatke.

"Kada sam bio u novembru u Crnoj Gori, neki mediji i NVO su u određenoj mjeri okupirali prostor, pa radije napadaju premijera Mila Đukanovića i njegove saveznike, nego što se konstruktivno angažuju da sa vladom zajednički unaprijede integraciju Crne Gore u EU. Postoje, nažalost, ipak, konkretni problemi medijskog zastrašivanja, nasilja nad novinarima“, naglašava Tanok.

To sve, dodaje on, stvara rizik da bi unutrašnje podjele u crnogorskom društvu mogle značajno odložiti proces integracija u EU.

"Institucije EU su zabrinute povodom afere Snimak, ali ne smijemo dolivati ulje na vatru, već dopustiti da nadležne institucije riješe taj slučaj“, ističe Tanok.

On naglašava da je napravljen pomak i u zaštiti prava LGBT osoba, RAE populacije i žena, ali, ocjenjuje, da još mnogo treba da se uradi u borbi protiv diskriminacije.

Tanok vjeruje i da je pristupanje Crne Gore NATO-u garant jačanja odnosa i sa EU.

"To bi ojačalo poziciju Crne Gore u pregovorima o pristupanju EU, ali i olakšalo uanpređenje saradnje sa drugim državama članicama u oblasti bezbjednosti i odbrane.

 

Portal Analitika