Zanimljivosti

Hotel sa 10.000 soba nikad nije ugostio nijednog posjetioca

2101prora-
Na pješčanoj plaži ostrva Riga u Baltičkom moru na dužini od pet kilometara prostire se nevjerovatan hotelski kompleks u koji nikad nije zavirio nijedan gost. Najveći hotel na svijetu ima čak 10.000 soba, ali nikad nije korišten. Izgradili su ga nacisti u periodu od 1936. do 1939. godine i trebao je da bude najmoćnije hotelsko zdanje ikad sagrađeno.

Hotel sa 10.000 soba nikad nije ugostio nijednog posjetioca
Portal AnalitikaIzvor

Na 150 metara od mora hotel Prora je imao veliki potencijal, ali nikad nije postao popularna destinacija. U vrijeme njegove gradnje Adolf Hitler, vođa nacističke Njemačke, spremao se za krvavi rat u pokušaju da osvoji svijet, te hotel nikad nije završen.

Ovaj kompleks je bio zamišljen kao mjesto koje će osigurati najbolje rekreativne sadržaje za svoje goste, a u njemu je trebala da se širi nacistička propaganda.

Na izgradnji Prore radilo je oko 9.000 radnika. Oni su s početkom Drugog svjetskog rata prebačeni u fabrike oružja, a izgradnja hotela je stala. Nakon rata Zapadna Njemačka je hotel koristila kao sjedište strane vojske, a ovo zdanje sa 20.000 kreveta od 1990. zjapi prazno. Njegove sobe je nagrizao zub vremena, ali i uništili vandali.

Godinama se raspravljalo za šta bi se kompleks mogao iskoristiti, a 2001. je jedan dio hotela pretvoren u omladinski hostel sa 400 kreveta. Dio služi i kao muzej.

Naknadno je odlučeno da kompleks bude pretvoren u moderno odmaralište sa 300 kreveta, teniskim terenima, bazenom i malim trgovačkim centrom.

foto: www.luxique.com

Portal Analitika