Region

Obradović: Novinari među najlošije plaćenim zanimanjima

2201obradovicok
N
ovinarstvo je među najlošije plaćenim zanimanjima, a situacija u privatnim medijima je "katastrofalna", saglasni su čelnici NUNS-a i Sindikata novinara Srbije.

Obradović: Novinari među najlošije plaćenim zanimanjima
Portal AnalitikaIzvor

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Sindikat novinara Srbije ne raspolažu zvaničnim statističkim podacima o redovnosti i visini zarada novinara u srpskim medijima, ali njihovi čelnici se slažu da je novinarstvo među najlošije plaćenim zanimajima i da je situacija, prije svega, u privatnim medijima "katastrofalna".

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da u Srbiji ima oko 1300 registrovanih medija, što je prevelik broj za ovdašnje tržište, te da veliki broj medija na ovakvom tržištu nužno podrazumijeva niske plate i nestabilan položaj zaposlenih.
"Još važnije je što to stvara osećaj nesigurnosti zaposlenih, pa kao posljedicu imamo autocenzuru koja je obilježila 2013. godinu", rekao je Obradović Tanjugu.
Napomenuvši da je redovnost isplata zarada u medijima i njihova visina više sindikalno nego profesionalno pitanje, Obradović kaže da su informacjie kojima NUNS raspolaže uglavnom dobijene u ličnim kontaktima.
Prema tim informacijama, dodao je, u veoma malom broju medija u Srbiji se zarade isplaćuju redovno, a u prosjeku one iznose između 30 i 40 hiljada dinara.
"Ono što je, pak, sigurno je da je novinarstvo u ovom trenutku među lošije plaćenim poslovima, da su plate neredovne i ono što je za novinarštvo najopasnije i za profesiju u cjelini je to što postoji velika nesigurnost u statusu zaposlenih zbog velikog pritiska na medije", naveo je Obradović.
Otuda, kaže, i geslo koje se najčešće čuje u većini redakcija u Srbiji je: "Ćuti i radi jer uvijek mogu da nađem nekog ko će to da radi za manje para".
Predsjednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa tvrdi da niko u Srbiji, pa ni država, nema podatke o redovnosti isplata zarada u medijima u Srbiji, pa ni o njihovoj visini. (B92)

 

Portal Analitika