Zanimljivosti

Zašto je danas teže ostaviti pušenje nego prije 15 godina

2001cigarete
N
ivo nikotina u cigaretama porastao je između 1999. i 2011. godine za čak 15 posto, tvrdi se u studiji koju je objavio časopis “Nicotine and Tobacco Research”.

Zašto je danas teže ostaviti pušenje nego prije 15 godina
Portal AnalitikaIzvor

Podaci su skupljeni iz godišnjih izvještaja koje su Odsjeku za javno zdravstvo u Masačusetsu dostavljala četiri velika proizvođača cigareta u periodu od 1997. do 2012. godine.

"Mladi lakše postaju zavisni nakon prvih par cigareta koje su zapalili", kazao je vođa studije Tomas Lend, direktor Kancelarije za informisanje o zdravstvu pri Ministarstvu zdravlja za Boston Globe.

"Svakog dana 3.800 američkih tinejdžera proba svoju prvu cigaretu, a od te brojke njih 1.000 postanu pušači. Oni koji nisu u stanju da vremenom prestanu da puše, umrijeće, u prosjeku, 13 godina ranije od svojih vršnjaka, stoji u službenom izvještaju Surgen Generala iz 2012. godine", piše Globe.

Ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na porast nikotina u cigaretama - 2007. godine istraživanje na Harvardu otkrilo da je se nivo nikotina u cigaretama od 1997. do 2006. godine povećao za 11 posto.

Nikotinska industrija tada je za porast okrivila nove poljoprivredne metode koje su dovele do veće koncentracije nikotina u duvanu.

Ali Lend tvrdi da bismo, da je to u pitanju, "svjedočili istom trendu kod svih proizvođača, a ne samo četiri glavna, budući da svi kupuju duvan iz istih regija. A nismo".

U studiji se donosi zaključak da je "nivo nikotina u cigaretama moguće kontrolisati i da bi trebalo da ga prate i regulišu Vladine agencije".

Izvor: Index.hr; foto: unconventionalhealth.com

Portal Analitika