Region

Kardeljev unuk neće u vladu

2001soltes
B
ivši predsjednik slovenačke državne revizije Igor Šoltes, u javnosti poznat kao unuk nekadašnjeg komunističkog čelnika Edvarda Kardelja, ozvaničio je danas da odustaje od ulaska u vladu gdje je trebalo da zauzme položaj ministra zdravlja.

Kardeljev unuk neće u vladu
Portal AnalitikaIzvor

Pedesetogodišnjeg pravnika koji se spominje kao "svježe lice" u slovenačkoj politici na odustajanje su, kako kaže, podstakli "privatni razlozi".

Istakao je da neslaganja oko njegovog imenovanja u slovenačkoj vladajućoj koaliciji govore kako nema prave volje za reformom u zdravstvu za koju se najviše zalagao, tražeći da se ta oblast odmah stabilizuje sa oko 70 miliona eura.

Žaljenje što je odustao od kandidature izrazila je i slovenačka premijerka Alenka Bratušek, dok se Šoltesovom imenovanju usprotivio predsjednik koalicionih Socijalnih demokrata (SD) i druge najjače stranke u vladi Igor Lukšič.

Kako je rekao, Šoltes je insistiranjem da će nastaviti s osnivanjem nove stranke jlevice, koja bi bila "ideološki neopterećena", pokazao da ga rad u vladi zapravo ne zanima i da ne bi bilo u redu da u vladi sjedi predstavnik, pa čak i osnivač neke nove stranke koja konkuriše ljevici, a da nije dobila potvrdu na redovnim izborima.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika