Novi proizvodi

Neka se čuvaju Android i iOS

2001tehno
T
renutno na tržištu mobilnih uređaja vladaju Android iOS, dok na njih vrijebaju Windows Phone i BlackBerry OS. Ipak, postoje i oni manje poznati operativni sistemi koji čekaju šansu da se probiju.

Neka se čuvaju Android i iOS
Portal AnalitikaIzvor

CyanogenMod: Izrađen je uz korišćenje Android open source projekta i veoma je sličan Androidu (iz korisničke perspektive). Instalacija je veoma jednostavna i kada ga prvi put pokrenete na dobijate OS koji je u suštini isto što i Googleov sistem, ali bez njihovih servisa, sa mnogo više slobode u kontroli uređaja.

Ubuntu Touch: Najpoznatiiji derivat Linux operativnog sistema dobio je svoju verziju za mobilne uređaje. Još se nalazi u ranoj fazi razvoja i zbog toga su bagovi i nedostaci primjetni, ali svi koji su radili na Ubuntu OS će se lako snaći već pri prvom pokretanju.

Firefox OS: Operativni sistem namijenjen prvenstveno korisnicima koji tek otkrivaju „pametne“ telefone stigao je krajem prošle godine i na tržište bivše Jugoslavije. Iako je tek u povoju, nudi zanimljiva rješenja i za programere i za korisnike. Interfejs nije nimalo revolucionaran, ali je zato lako savladiv. Za sada nema puno uređaja koji rade na ovom OS-u, ali očekuju se uskoro novi telefoni i tableti na Firefoxu.

Sailfish: Iako na tržištu postoji još nekoliko novih operativnih sistema u povoju, Sailfish je jedan od onih na koje treba obratiti pažnju. Njega razvijaju bivši zaposlenici Nokije koji su odgovorni za nekadašnji MeeGo. Sa bogatim i preglednim interfejsom nudi ogroman broj opcija korisniku od direktnog pregleda aktivnih aplikacija do podešavanja svih detalja na samom uređaju.

Izvor: blic:rs; foto: oppoforums.com

Portal Analitika