Zanimljivosti

Psi ne vode porijeklo od vukova?

1901pas
P
rvi psi pripitomljeni su prije, između, devet i 34 hiljada godina, kad su se ljudi bavili lovom i prikupljanjem hrane, dakle prije razvoja poljoprivrede prije 10 hiljada godina i vjerovatno se nisu razvili od sivih vukova, pokazala je analiza genoma današnjih pasa i sivih vukova.

Psi ne vode porijeklo od vukova?
Portal AnalitikaIzvor


Međunarodni tim naučnika sa Kornela, prema radu objavljenom u časopisu "PLoS Genetics", analizirao je genome pasa tri siva vuka iz Kine, Hrvatske i Izraela, područja za koja se vjeruje da su prva na kojima je započeo proces pripitomljavanja pasa.



Takođe su proučavali genome afričkog basenjija i australijskog dinga koji su potekli s područja za koja se vjeruje da nisu postojbine vukova i stoga nije moglo doći do njihovog genetskog miješanja sa vukovima.



Njihovo otkriće pokazalo je da su tri vuka iz raznih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego bilo kom psu. Isto tako, analizirani pseći genomi pokazuju njihovu veću međusobnu genetsku srodnost nego sa bilo kojim vukom.



Taj zaključak sugeriše da su se današnji psi i sivi vukovi razvili od zajedničkog pretka kao zasebne grane na evolucionom stablu, a ne da su se psi razvili od vukova, kako se do sada mislilo.

tekst i foto: b92

Portal Analitika