Svijet

Zbogom internet ravnopravnosti?

1901komp
A
merički telekom operator Verizon dobio je sudsku bitku protiv savezne agencije za komunikacije oko internet neutralnosti. Hoće li brzom internetu u budućnosti moći da pristupe samo bogati?

Zbogom internet ravnopravnosti?
Portal AnalitikaIzvor

Internet je sazdan na načelu jednakog tretmana svih grupa podataka koji putuju njime. To bi uskoro moglo da se promijeni, piše T portal.

Američki sud u Vašingtonu djelimično je poništio pravila za internet neutralnost Open Internet Savezne komisije za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC), tvrdivši kako je agencija prekoračila ovlašćenja kada je telekomima zabranila usporavanje ili blokiranje internet prometa. Ipak, operateri će morati da objavljuju kada se odluče na takav korak.

Rješenja iz prošlog vijeka

Ta su pravila od provajdera širokopojasnog pristupa internetu tražila da tretiraju sav promet jednako i da objave svoj način poslovanja, piše Bloomberg.

Tročlano sudsko vijeće nije osporilo pravo FCC-a na regulisanje poslovanja Verizona i drugih sličnih kompanija, ali smatra kako je za to koristio pogrešan pravni okvir pa je agenciji dao zadatak da osigura uslove u kojima će operateri "nastaviti da pružaju slobodnu i otvorenu platformu za inovaciju i izražavanje".

Ujedno su odbacili Verizonov stav prema kojem FCC nema ovlašćenje nad širokopojasnim pristupom internetu, ali i upozorili kako agencija ne može nametati rješenja iz prošlog vijeka na poslovanje vezano uz internet.

Pogodnosti za bogate i velike

Bez odgovarajuće regulacije, provajderi internet usluga mogli bi da počnu da više odgovaraju bogatijim, već etabliranim klijentima, na štetu startupova, što bi moglo da uguši inovaciju.

Isto tako, moglo bi se dogoditi da nekoliko velikih kompanija zakupi za sebe brži pristup internetu, dok bi svi mi ostali morali da se zadovoljimo sporijim.

Promjenama tu ne bi bio kraj. Moguće je da ćemo dobijati besplatan sadržaj od kompanija koje su voljne da operaterima plate više za dostavu.

Kompanije koje rade aplikacije možda će morati da plaćaju naknadu kako bi se u njihovim proizvodima video prikazivao bez zastoja, a kompanije koje se bave e-poslovanjem kako bi im se garantovalo da će brzina interneta biti dovoljna.

U Verizonu, naravno, tvrde kako krajnji korisnici neće osjetiti promjenu i da će moći da pristupaju internetu kao i do sada, uz više izbora kako to da urade.

Foto: freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Portal Analitika