Društvo

Pavićević: Oko hiljadu radnika prevedeno u stalni radni odnos

0401pavicevic
P
redsjednik Sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević, procjenio je da je oko hiljadu prosvjetnih radnika prevedeno u stalni radni odnos, navodeći da će do kraja januara imati konačne podatke.

Pavićević: Oko hiljadu radnika prevedeno u stalni radni odnos
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da nisu sve škole, prije Nove godine, dobile akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

- Imamo pojedinačno podatke za određene škole i vrtiće, ali još nismo sumirali konačne podatke, ovih dana se radi na tome, jer su bili praznici. U prvom naletu je, prema našim procjenama, do hiljadu ljudi prevedeno u stalni radni odnos, kazao je Pavićević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, dosta žena je zaposleno u prosvjeti i zbog toga, kako je pojasnio, dosta je zaposlenih na zamjeni.

Pavićević je kazao da je nakon decembra, Sindikatu stiglo par pojedinačnih žalbi, navodeći da ta organizacija interveniše u saradnji sa Ministarstvom.

Upitan da li je zadovoljan razgovorima sa Ministarstvom prosvjete, Pavićević je kazao da su imali izuzetnu saradnju i razumjevanje tog resora i ministra.

- Izuzetno dobru saradnju imamo i Ministarstvo prosvjete uvažava Sindikat, kao ravnopravnog socijalnog partnera. Ima stvari gdje se ne slažemo, ali tamo gdje se slažemo radimo operativno, i mnoge stvari uspjemo zajedno da riješimo, rekao je Pavićević.

Kako je ocijenio, prosvjeta u Crnoj Gori nije na nivou na kojem bi trebalo da bude za svaku državu, koja hoće, kako je naveo, da se razvije i približi evropskim standardima.

- Plate su male, ispod prosjeka na nivou države. To je naš stalni zahtjev i prema Vladi i prema Ministarstvu za povećanje plata, životnog standarda prosvjetnih radnika, jer smo nezadovoljni platama, kazao je Pavićević.

U narednom periodu, kako je naveom Sindikat će zahtjevati poboljšanje položaja prosvjetnih radnika, povećanje plata, za rješavanje stambenih pitanja, poštovanje zakona u prosvjeti.

- Sindikat će insistirati na stvaranju boljih uslova u školama, novim tehnološkim inovacijama, koje se primjenjuju u savremenoj nastavi, ali još mnogo toga treba da se uradi da bi se prosvjeta nalazila na mjestu na kojem se nalazi u svakom normalnom društvu, zaključio je Pavićević.

Portal Analitika