Region

Ljubljana: Protest protiv korupcije

ljubljana
D
emonstracije protiv korupcije održane su u Ljubljani, uz zahtjev i za sistemsko uređenje zapošljavanja, naročito mladih, i za promjene u zdravstvu.

Ljubljana: Protest protiv korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Demonstranti su se okupili na poziv "Ustaničkog pokreta 'Kričač'" i, uz transparente sa zahtjevima, nosili zastavu sa stisnutom pesnicom i staru slovenačku trobojnicu s crvenom zvijezdom-petokrakom - iz jugoslovenskih vremena.

Protest sa oko 200 učesnika je pratilo nekoliko policajaca.

Vladi Alenke Bratušek je za prihvatanje mjera - na zahtev učesnika protesta - za suzbijanje korupcije, postavljen rok do 31. marta, rečeno je na konferenciji za novinare pred parlamentom.

U suprotnom će - kako je utvrdjeno manifestom "Sveslovenačkog narodnog ustanka" iz decembra 2012 - biti zahtjevana ostavka Vlade i raspisivanje prevremenih poslaničkih izbora.

"Kričač" zahtjeva "promjene i oslobadjanje naroda i sistema od vlasti koruptivne politike i pojedinaca, grupa, zakulisnih lobija - koji vode pokvarenu, bezosjećajnu igru uništavanja ekonomije, zdravstva, socijalne države; igru razaranja i smanjivanja slobode i dostojanstva delovanja i rada, opstanka i života svih gradjana, sa izuzetkom sebe samih - onih koji su se dobro postarali o sebi i staraju se sve više".

Posebno zabrinjava stanje zdravstva jer je ministar podnio ostavku, raspustilo se udruženje ljekara, ostavku je podnijela i uprava Komisije za sprječavanje korupcije koja nije ispunila obećanje da će objaviti izvještaj o korupciji u zdravstvu, upozorili su organizatori protesta. (B92)

 

Portal Analitika