Politika

BOJANIĆ: Izborni zakon u utorak, usaglašeni stavovi o DIK-u

bojanicmladen
K
olegijum predsjednika Skupštine postigao je napredak kada je u pitanju Zakon o izboru odbornika i poslanika, a rad na tom aktu će najvjerovatnije biti završen u utorak, rekao je šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić.

BOJANIĆ: Izborni zakon u utorak, usaglašeni stavovi o DIK-u
Portal AnalitikaIzvor

Izmjene izbornog zakonodavstva nastavljene su na nivou Kolegijuma, uz konsultacije sa evropskim ekspertima a Kolegijum je danas trebao da zakone o izboru odbornika i poslanika i biračkim spikovima svede do kraja.

Bojanić je kazao da je na Kolegijumu postignut određeni napredak i da su, skoro do kraja, usaglasili stavove po pitanju Državne izborne komisje.

Prema njegovim riječima, zadatak Kolegijuma je da svede rad Radne grupe, a ne da se vraća na razmatranje određenih predloga.

»Zadatak je da donosimo odluke o pojedinim alternativama koje smo imali u vezi sa zakonima. Danas smo radili na svođenju, odnosno odlučivanju između par altenativa koje smo imali kada je u pitanju Zakon o izboru odbornika i poslanika i to smo priveli kraju«, kazao je Bojanić novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Kako je naveo, Kolegijum će rad nastaviti u utorak, za kada je ostalo da se određeni tehnički detalji i odluke normiraju, javlja MINA.

»Ide sporije nego što smo očekivali ali očekujem sa ćemo u utorak završiti rad na tom Zakonu i potom ćemo nastaviti planiranom dinamikom«, kazao je Bojanić.

U toku današnjeg rada Kolegijuma, dodao je, nije bilo krupnijih neslaganja već oko tehničkih detalja.

»Oko tih tehničkih detalja treba vremena. Drago mi je što ćemo na Kolegijumu donositi odluluke a ne vraćati se na raspravu određenih rješenja«, rekao je Bojanić.

On je naveo da će, kada je u pitanju elektronska identifikacija birača, Kolegijum konsultovati Ministarstvo unutrašnjih poslova po pitanju rokova u implementaciji.

»Ne vidim spor u elektronskoj identifikaciji već u rokovima koji su potrebni da bi zaživio taj sistem«, zaključio je Bojanić.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je ranije da očekuje da će šest izbornih zakona biti završeno do kraja februara, i da će lokalni izbori na proljeće biti održani u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom.

 

 

Portal Analitika