Politika

Kacin: Odgađanje izbora VDT-a ne bi trebalo da utiče na put Crne Gore ka EU

1701kacin
T
o što predsjednik Filip Vujanović, nije proglasio Tužilački savjet, ocjenjujući da je prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora članova koje bira Konferencija tužilaca, za poslanika Evropskog Parlamenta za Jugoistočni Balkan Jelka Kacina nije alarmantno. Kacin je za radio Antena M kazao da je važno da smo otvorili poglavlja 23 i 24 za početak.

Kacin: Odgađanje izbora VDT-a ne bi trebalo da utiče na put Crne Gore ka EU
Portal AnalitikaIzvor


“Glavno je da ste ta poglavlja otvorili i u dijalogu sa Evropskom komisijom ako to bude problem pregovarački tim će veoma jasno dobiti na znanje šta mora ubrzati. To je partnerski odnos. Evropska komisija u ime 28 država članica može da da neke sugestije. Kada budemo imali za koji mjesec zajedničko zasijedanje delegacije Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore, tada se to pitanje može ostaviti ali sam siguran da će crnogorska strana do tada pripremiti adekvatne odgovore.”



Koordinatorka istraživanja u Institutu Alternativa

Jovana Marović

međutim kaže da situacija u kojoj državno tužilaštvo gotovo deset mjeseci funkcioniše bez proglašavanja Tužilačkog savjeta svakako neće biti plus u procesu pregovora. Napominje da izbor VDT-a ne smije dugo da se odgađa:



“Izbor Vrhovnog državnog tužioca ne smije biti dalje odlagan, pa pretres o kandidatima za tu poziciju treba otvoriti odmah nakon isteka roka od 30 dana od prvog glasanja u skupštini koji predviđa Zakon o državnom Tužilaštvu. Kako bi se konačno okončala duga procedura izbora VDT-a važno je da na to mjesto bude izabrana osoba prihvatljiva i opoziciji i vlasti, odnosno osoba koja ima kredibilitet da zahtjeva mjerljive rezultate i u brotiv organizovanog kriminala i korupcije.”  Takav izbor smatra Marović bio bi tek početak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.



Podsjetimo, predsjednik Vujanović juče je odbio da proglasi Tužilački savjet ocjenjujući da je prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora članova koje bira Konferencija tužilaca.



Da je procedura izbora članova Tužilačkog savjeta bila zakonita i transparentna, ocijenio je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca

Veselin Vučković

, navodeći da niko od članova Konferencije nije imao primjedbi na postupak, tok glasanja i izbor članova iz reda državnih tužilaca, navodi se, između ostalog, u reagovanju dostavljenom medijima.

 

foto: www.bh-index.com

Portal Analitika