Region

Srbija: Razriješen šef VBA Svetko Kovač

kovac
Vl
ada Srbije je na današnjoj sjednici razriješila Svetka Kovača dužnosti direktora Vojnobezbjednosne agencije, saopštava vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Srbija: Razriješen šef VBA Svetko Kovač
Portal AnalitikaIzvor

Nijesu navedeni razlozi razrješenja, ni to ko će biti novi direktor VBA.

Nedavno je srpski ministar odbrane Nebojša Rodić izjavio da je veoma zadovoljan zato što se ostvaruje civilina kontrola rada na VBA i naveo da su "promjene evidentne i da profesionalci to vide". Rodić je to rekao krajem decembra na proslavi godišnjice rada VBA.

Početkom prošle godine list "Poltika" je pisao da će doći do promjena u vrhu VBA. Tada se pisalo da bi kandidat za mjesto direktora VBA mogao biti penzionisani brigadni general Živko Terzić (1956), koji je bio bezbjednjak u mornarici.

Vlada Srbije je na početku 2013. godine imenovala Miladina Vujanovića, penzionisanog vojnog bezbjednjaka, za generalnog inspektora vojnih tajnih službi – VBA i Vojnoobavještajne agencije (VOA).

Kovač je u vojničkoj karijeri obavljao niz "bezbjednjačkih" funkcija, a tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji je, između 1987. i 1996. godine, obavljao rukovodeće dužnosti u oblasti bezbjednosti na nivou komande armije u Beogradu. (B92)

 

Portal Analitika