Region

U Bosanskoj Dubici skrivena Pikasova grafika?

1701picassoizlozba
B
iblioteka u gradiću Bosanska Dubica možda krije vrijedno djelo Pabla Pikasa koje je u bivšu Jugoslaviju stiglo još daleke 1964. godine, no to se do sada skrivalo kao najveća tajna, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.

U Bosanskoj Dubici skrivena Pikasova grafika?
Portal AnalitikaIzvor


Grafika, koja zasad nosi "radni" naslov "Čovjek s bradom", ne nosi Pikasov potpis nego tek datum 15. april 1964.



Tvrdnja kako je riječ baš o djelu čuvenog španskog umjetnika potiče od nekadašnjeg visokog funkcionera Komunističke partije Jugoslavije Boška Šiljegovića, koji je prije pedeset godina predvodio delegaciju te stranke na jednom međunarodnom kongresu održanom u Parizu.



"S obzirom na to da je Pikaso bio ljevičar, on je svim šefovima delegacije na tom kongresu u Francuskoj poklonio po jednu svoju sliku", kazao je Dnevnom avazu Stojan Banjac kojem je Šiljegović 1988. godine u Beogradu predao veći broj knjiga te slika, uključujući i parišku grafiku. Njegova želja je bila da budu pohranjene kao njegov poklon u Bosanskoj Dubici u kojoj je i sam rođen.



Banjac dodaje kako mu je Šiljegović prenio da grafiku nije dobio lično od Pikasa, ali da je siguran da je to njegov rad. "Poručio nam je da je dobro čuvamo", kazao je Banjac.



U Bosanskoj Dubici nisu bili sigurni što da rade sa poklonom, a suočeni s tvrdnjom kako je riječ o djelu posebne vrijednosti odlučili su da ga spreme u sef lokalne biblioteke i o njemu jednostavno ćute.



"Zahvaljujući toj činjenici grafika je preživjela", objašnjava Banjac i dodaje kako smatra da je ipak došlo vrijeme da se kaže kakvo se to bogatstvo krije u ovom gradiću na obroncima Kozare.



Bibliotekar Ranko Komadina uvjeren je kako je riječ o originalnom Pikasovom djelu. "Nažalost nemamo pravi dokaz i (grafika) treba da ide na procjenu", kazao je Komadina.



Opštinski načelnik Mile Zlojutro nema dilemu kako se oko procjene treba potruditi.



"Ako se ispostavi da je to zaista Pikasova grafika čini mi se da bi to bila i jedina u BiH", kazao je Zlojutro, dodajući kako bi u slučaju potvrde autentičnosti bili poduzeti koraci da se grafika izloži, a posjetioci privuku u Bosansku Dubicu.

tekst i foto: index.hr

Portal Analitika