Svijet

Rumunija: Čobanin sa 500.000 lajkova

1601gitadanuletiuok
R
umunski pastir Gita Danuletiu (28) prilagodio se modernim tehnologijama. Pašnjak na koji vodi ovce najčešće bira po jačini signala mobilne telefonije da bi bio u kontaktu s porodicom.

Rumunija: Čobanin sa 500.000 lajkova
Portal AnalitikaIzvor

On čuva ovce na zabačenim rumunskim poljima, svira frulu i nosi kaljače. Voli da igra fudbal, oženjen je i ima kćerku, a kontakt sa porodicom održava preko mobilnog telefona sa tač skrinom i internetom. Koristi i tablet računar kako bi napravio fotografije ovaca, šume i hrane koju sam priprema u kotliću, a zatim ih objavljuje na Fejsbuku. Na ovoj društvenoj mreži Gita je dosad prikupio skoro pola miliona lajkova. Rumuni su se toliko zainteresovali za njega, da je odlučio da u februaru organizuje druženja sa fanovima u rodnom mjestu.

- Debeli prsluk od ovčjeg krzna, malo rakije i tablet su sve što mi treba da preživim dan - kaže on.

Kuću napušta u zoru, kada sa svojim stadom, ovčarskim psom i natovarenim magarcem kreće put pašnjaka. Tamo se ponekad zadrži i do šest nedelja, pa kad god može bira mjesta koja su pokrivena mobilnom mrežom kako bi mogao da se čuje sa suprugom. Spava samo par sati i to napolju, pod drvetom, bez obzira na vremenske uslove.

Za vrijeme komunizma, pastiri su u Rumuniji bili među najbogatijima.

(blic.rs)

Portal Analitika