Zanimljivosti

Skandalozna aplikacija za djecu

1601barbika
I
grica za korisnike ajfona namijenjena djeci do devet godina, koja podrazumijeva da od gojazne Barbike liposukcijama napravite savršenu, izazvala je šok u javnosti, zbog čega je povučena.

Skandalozna aplikacija za djecu
Portal AnalitikaIzvor

Sporna aplikacija za ajfone koja zahtijeva da korisnici izvedu niz plastičnih operacija na Barbi lutki koja je gojazna i zapuštena kako bi je učinili savršenom.

Aplikaicija pod nazivom “Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie” ima čak i uputstvo prije korišćenja u kojem vas savjetuju kako da bezbjedno izvršite liposukciju.

“Ova nesrećna djevojka ima toliko kilograma da joj čak ni dijeta ne može pomoći. U našoj klinici moramo sprovesti liposukciju koja će je učiniti savršenom. Moraćemo da izvršimo male rezove na problematičnim regijama tijela i isisamo masnoću. Doktore, da li ćete je vi operisati?”, navodi se u opisu aplikacije.

Tokom igre zadatak je da “popravite” šest problematičnih regija na Barbiknom tijelu tako što ćete isisati salo. Nakon operacije Barbika je u zavojima, a tek nakon pet dana oporavka dobijate šansu da je obučete i našminkate. Na kraju procesa igrači dobijaju mogućnost da uporede Barbiku prije i posle, te budu ponosni na svoje “remek-djelo”.

Ova igrica namijenjena je djeci do devet godina, a puštena je prije godinu dana. Ipak, nakon bijesa koji je izazivala među roditeljima uklonjena je sa servisa ajtjuns u utorak.

“Ovo je šokantno i mora se ukloniti. Kakvu poruku šalje mladim djevojčicama?”, bio je samo jedan od komentara na Tviteru.

Inače, i na Gugl pleju se takođe našla slična aplikacija jednostavnijeg imena “Plastic Surgery” čiji opis glasi: “Barbara voli da jede mnogo hamburgera i čokolade, pa je sada ružna. Plastični hirurg mora izvršiti operaciju njenog tijela i lica kako bi joj vratio savršen izgled.”

Skandalozna aplikacija je preuzeta između 500.000 i milion puta, a takođe je ovog utorka uklonjena sa servisa.

“Ne želimo da poruke koje ove aplikacije šalju utiču na naše djevojčice i da one sa pet ili sedam godina drže dijetu. Ovakve aplikacije su potencijalna opasnost i dobro je što smo preduzeli prvi korak kako bi one bile uklonjene”, kaže Laura Bejts, tvorac projekta “Svakodnevni seksizam”

Laura je dodala da skidanje ovih aplikacija ne rješava problem u cjelosti budući da postoji dosta sličnih igrica za djecu. Na primjer, “Plastic Surgery for Barbara” je i dalje dostupan na servisu Ajtjuns.

Izvor: b92.net

Portal Analitika