Svijet

SAD: Uskoro glasanje o dekriminaliziciji posjeda marihuane

trava
O
dbornici gradske skupštine u američkoj prestonici Vašingtonu glasaće uskoro o dekriminalizaciji posjedovanja manje količine marihuane.

SAD: Uskoro glasanje o dekriminaliziciji posjeda marihuane
Portal AnalitikaIzvor

Agencija Rojters navodi da je ovim zakonskim predlogom predviđeno da se ne odgovara krivično za posjedovanje količine manje od jedne unce (28 grama).

Umjesto do sada predviđene moguće zatvorske kazne do šest mjeseci, bila bi uvedena novčana kazna (25 dolara) i oduzimanje marihuane.

Vašington Post prenosi danas istraživanje po kome 63 odsto građana podržava potpunu legalizaciju posjedovanja trave, dok se 34 odsto protivi tome.

Međutim, čak polovina onih koji se protive legalizaciji, podržava dekriminalizaciju i uvođenje novčane kazne do 100 dolara za posjedovanje.

Na referendumima održanim prošle godine Kolorado i država Vašington legalizovali su korišćenje marihuane u "rekreacione svrhe" dok više država prihvata izdavanje "gandže" građanima putem ljekarskih recepata.

Referendumi su najavljeni i u Kaliforniji i nizu država na zapadu Amerike gdje istraživanja pokazuju da su glasači opredijeljeni za legalizaciju. (B92)

 

Portal Analitika