Svijet

Barozo indirektno optužio Britaniju za šovinizam

baroso
P
redsjednik EK Žoze Manuel Barozo optužio je za šovinizam i podlijeganje stereotipima one članice EU, koje pokušavaju da ograniče slobodno kretanje ljudi po Evropi.

Barozo indirektno optužio Britaniju za šovinizam
Portal AnalitikaIzvor

U govoru u Evropskom parlamentu, Barozo nije imenovao nijednu zemlju, ali Rojters navodi da se njegova kritika odnosi prije svega na Veliku Britaniju, koja ima izuzetno strog stav po pitanju migranata.

Pitanje migracije u EU ponovo je postalo aktuelno 1. januara, kada su građani Bugarske i Rumunije stekli pravo da se slobodno kreću u zemljama Unije, što je izazvalo bojazan od mogućnosti masovnog priliva migranata, mada takva strahovanja ne počivaju ni na kakvim konkretnim činjenicama.

Britanski premijer Dejvid Kameron u više navrata je tražio da se ograniči sloboda kretanja i izražavao zabrinutost zbog očekivanog priliva migranata iz Rumunije i Bugarske u Britaniju, u potrazi za poslom i socijalnim benefitima.

"Hajde da odbacimo stereotipe i mitove", rekao je danas Barozo, upozoravajući na "uskogrude i šovinističke" stavove i populizam.

"Hajde da ne pravimo paniku i konfuziju", kazao je predsjednik EK, prenosi Tanjug.

Barozo je pozvao na razumnu debatu, naglasivši da, ukoliko bude dokaza da se režim slobodnog kretanja zloupotrebljava, članice EU imaju načina da to spriječe.

Zvaničinici EU su više puta kritikovali Britaniju zbog tako oštrog stava prema migrantima, što je dodatno doprinijelo zatezanju odnosa između Brisela i Londona, već napetih zbog želje Britanije da preispita članstvo u EU.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je danas da EU mora da se reformiše jer bi, u protivnom, Britanija mogla da napusti Uniju poslije referenduma koji je London obećao do 2017. godine.

 

Portal Analitika