Politika

RADOVIĆ: Rješavanje statusa Srba uslov za ulazak u vlast

okradovic11
U
lazak u vlast radi vlasti, ili iz partijskih interesa, neprihvatljiv je za Narodnu stranku. Ako bi nam se ukazala šansa da svojim djelovanjem doprinesemo popravljanju statusa srpskog naroda, a time i političke stabilnosti, vjerujem da bismo je iskoristili na optimalan način i u najboljem interesu građana koje predstavlja, srpskog naroda i Crne Gore. Ako bi ta šansa značila i zbacivanje iz sedla antisrpske SDP, to bi bio dodatni motiv i prilika da se stvari suštinski promijene – kazao je za Pobjedu, Milan Radović potpredsjednik Narodne stranke.

RADOVIĆ: Rješavanje statusa Srba uslov za ulazak u vlast
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom nedavnog poziva premijera Mila Đukanovića srpskim opozicionim strankama da uđu u Vladu, što je podržala i vlast u Srbiji, kazao da bi za Narodnu stranku uslov za ulazak u vlast bio rješavanje statusnih pitanja srpskog naroda: pitanja imovine Mitropolije crnogorsko-primorske, upotrebe nacionalnih i izgleda državnih simbola, pitanja ravnopravne upotrebe srpskog jezika u obrazovnom procesu i sprečavanje diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti bilo kog građanina i kolektiviteta.

Radović smatra da je neminovno da u narednom periodu dođe do prekompozicije političke scene Crne Gore.

- Trećina građana Crne Gore, koji se u nacionalnom smislu izjašnjavaju Srbima, već godinama je politički marginalizovana. Čak ni predstavnici političkih partija u parlamentu koji su dominantno dobili srpske glasove ne štite interese ove nacionalne zajednice. Sve je to dovelo da Srbi ne mogu da ostvare ni minimum svojih kolektivnih i pojedinačnih prava. Da bi se ta situacija promijenila, Srbi moraju da se okrenu sebi i podrže ozbiljne predstavnike koji će se boriti za rješavanje njihovih statusnih pitanja. Sve dok Srbi ne riješe svoja statusna pitanja na identičan način i pod istim uslovima kao i sve druge nacionalne zajednice, Crna Gora ne može biti politički stabilno društvo – kazao je Radović.

On je uvjeren da je stav premijera motivisan političkim pragmatizmom i političkim interesom svoje partije da se stabilizuju unutrašnji politički odnosi, kao i da se unaprijede odnosi sa Srbijom. Ali, kako je istakao, Narodnoj stranci nije interesantan motiv premijera, već status Srba.

- Nama je stalo do posljedica eventualnog takvog aranžmana na status srpskog naroda u Crnoj Gori, jer je Narodna stranka više od dvadeset godina njegov najbolji politički reprezent. Vjerujem da bi srpski narod takvim aranžmanom mogao da popravi svoj nepovoljan status u koji su ga doveli neozbiljni politički predstavnici, koji su u dosadašnjem političkom djelovanju vodili računa samo o sopstvenom i partijskom interesu, kao i djelovi vlasti oličeni u partiji Ranka Krivokapića, koji Crnu Goru vide kao antisrpsku državu – istakao je Radović.

On je rekao da je za Narodnu stranku neprihvatljiva bilo kakva saradnja sa „onima iz vlasti, ali i opozicije koji su se u dosadašnjem političkom djelovanju istakli svojim antisrpskim stavovima“.

 

 

Portal Analitika