Svijet

MMF očekuje slab oporavak ekonomije nove Evrope

1501mmf
S
rednja, istočna i jugoistočna Evropa je na putu slabog ekonomskog oporavka u ovoj godini, pri čemu će zaostajati za ostalim tržištima u nastajanju uprkos oporavku većih zapadnih trgovačkih parnera, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF očekuje slab oporavak ekonomije nove Evrope
Portal AnalitikaIzvor

“Očekujem da će rast biti negdje oko 2,5 odsto u ovoj godini, u poređenju s procijenjenim rastom u prošloj godini od oko 1,75 odsto”, kazao je zamjenik direktora Odjela MMF-a za Evropu, Asim Husain, prenosi SEEbiz.

On je dodao da je to daleko ispod stopa rasta koje su u godinama procvata prelazile pet odsto, kada su bivše komunističke zemlje počele smanjivati zaostatak za imućnijim zapadnim ekonomijama. Sada zaostaju za ostalim tržištima u nastajanju čije stope rasta dostižu četiri do pet odsto.

Husain je naveo da je zabrinut zbog rastućih nenaplativih bankarskih kredita, koji po njegovim ocjenama prigušuju potencijalni rast u regiji. On, ipak, smatra da bi loši krediti mogli dostići vrhunac ove godine, ukoliko ekonomski rast nastavi da dobija na zamahu.

“Nova Evropa je i dalje prilično daleko od snažnog oporavka”, kazao je Husain, izdvajajući među glavnim razlozima slabije kapitalne tokove od onih u pretkriznom periodu, gomilanje kapitala kod stranih banaka koje dominiraju u regiji i postojano slaba ulaganja.

MMF će za sedmicu objaviti zimske međuprognoze za svjetsku ekonomiju u cjelini, kao i za grupe razvijenih i ekonomija u razvoju i najveće privrede pojedinačno.

Husain je upozorio da zemljama s velikim fiskalnim i neravnotežama na tekućem računu i dalje prijeti opasnost od šokova na tržištima, s obzirom na to da centralne banke u razvijenim ekonomijama lagano odustaju od vrlo popustljivih monetarnih politika.

Tržišta u nastajanju širom svijeta prošle godine su uzdrmala očekivanja da će američka centralna banka (FED) početi da smanjuje program mjesečnih kupovina obveznica, što je mnoge ulagače podstaklo na repatrijaciju kapitala s rizičnijih tržišta.

Iako početak smanjenja poticaja FED-a nije prouzrokovao velike šokove, pojedine zemlje u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi i dalje su suočene s tim rizicima, smatra Husain.

“Početne brige su možda bile malo pretjerane, ali opasnost nije prošla”, kazao je Husain i dodao da očekuje da će zemlje koje su prošle godine bile izuzetno ranjive na spoljne faktore, Turska, Ukrajina i Srbija, i u budućnosti biti ranjivije.

“Dodao bih i one s najvećim potrebama za fiskalno finansiranje, pri čemu mislim na Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i Ukrajinu. To su ranjivije ekonomije, koje se u najmanju ruku suočavaju s rizikom novih previranja ukoliko tržišta budu ponovo reagovala na buduća smanjenja podsticaja”, rekao je Husain.

Izvor: MINA; foto: klix.ba

Portal Analitika