Politika

Radulović: Skandinavski model ambasada koliko je dobar toliko je i loš

2009radulovicPOCETNA
M
inistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore saopštilo je da je zainteresovano za uspostavljanje zajedničkih diplomatskih predstavništava država regiona, po ugledu na skandinavski model.
Radulović: Skandinavski model ambasada koliko je dobar toliko je i loš
Portal AnalitikaIzvor


-Takvi aranžmani doprinose ekonomičnosti i efikasnosti rada diplomatsko - konzularnih predstavništava, omogućavaju brže širenje diplomatske mreže uz manje troškove, a smještaj ambasada zemalja regiona na jednom mjestu pojačava interese i potencijale svake države pojedinačno, ali i regionalnih mogućnosti”, saopšteno je iz MVPEI.



Momčilo Radulović

iz Evropskog pokreta komentarišući za Radio Antena M takvu mogućnost kazao je da ima kako dobrih tako i lošh strana:



''Iako je riječ o relativno prijateljskim zemljama, zemljama koje sve čvršće uspostavljaju nove ili obnavljaju stare odnose, ipak moram reći da se radi o zemljama koje nemaju u potpunosti iste smjerove unutrašnje ili spoljne politike. Ne vidim da je kod svih zemalja isti nivo prioriteta kada su posrijedi EU integracije ili NATO.''



Primjetne su ,kaže Radulović, razlike i kada se posmatra unutrašnja politika:



''Različite su vrste odnosa prema recimo manjinama, demokratizaciji,ekonomskim politikama,itd.'',kaže Radulović i dodaje da sve to može da predstavlja izvor eventualnih bezbjednosnih, interesnih ili etničkih nesporazuma.

Portal Analitika