Zanimljivosti

Zeleni čaj smanjuje učinak određenih ljekova

1301zeleni
Z
eleni čaj je zdrav izbor mnogih ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Ali, on zapravo može spriječiti učinak određenih ljekova.

Zeleni čaj smanjuje učinak određenih ljekova
Portal AnalitikaIzvor

Naime, nova je studija pokazala kako su ljekovi za smanjenje krvnog pritiska manje učinkoviti ukoliko uz njih konzumirate zeleni čaj. Istraživači su upozorili na to ističući kako zeleni čaj takođe može redukovati učinak i nekih drugih ljekova, prenosi Daily Mail.

Upozorenje je posebno bitno za pacijente koji pate od povišenog krvnog pritiska, te nastoje uzimati zeleni čaj umjesto kafe kako bi smanjili unos kofeina u organizam. Uz to, mnogi od njih imaju saznanja da zeleni čaj snižava krvni pritisak.

Japanski istraživači su mjerili krvni pritisak deset zdravih muškaraca i žena nakon uzimanja ljekova. Oni su dobili lijek dva puta, sa zelenim čajem i sa vodom, te je ustanovljeno da zeleni čaj umanjuje učinak ljekova za čak tri četvrtine.

Takođe, istraživanje je pokazalo da ovaj čaj sličan učinak ima i na ljekove protiv angine i nepravilnih otkucaja srca, te za sprečavanje migrene.

Portal Analitika