Zanimljivosti

BMW i dalje broj jedan u svijetu

1301bmw
BMW“ je i u 2013. zadržao status najprodavanije luksuzne automobilske marke na svijetu, ispred „audija“ na drugom i „mercedesa“ na trećem mjestu. Ovakav rezultat zabilježen je uz rekordnu prodaju automobila sa amblemom avionskog propelera, koja je protekloj godini iznosila 1,66 miliona jedinica.

BMW i dalje broj jedan u svijetu
Portal AnalitikaIzvor

U poređenju sa 2012. godinom, „BMW“ je 2013. prodao 7,5 odsto vozila više, a novi rast isporuka ostvaren je najviše zahvaljujući povećanoj potražnji za automobilima iz familije Serije 3 i „BMW“-om X1.

Zasluga takođe pripada kupcima na tržištima Kine i SAD, koji su pokazali rast interesovanja za „BMW“ modelima. U Kini je, na primjer, sa 390.173 prodata primjerka u 2013, prodaja „BMW“-a skočila za čak 20 procenata. Zbog toga kompanija planira da se i u tekućoj godini fokusira na to za nju najznačajnije tržište, tako što će lansirati deset novih modela, među kojima jedan na električni pogon.

Što se tiče ostalih konkurenata, „BMW“ je i 2013. iza sebe ostavio „audi“, koji je prodao takođe rekordnih 1,57 miliona automobila i „mercedes“ (1,46 miliona).

Kada je riječ o čitavoj „BMW“ grupaciji, koja osim matičnog brenda obuhvata i marke „MINI“ i „rols-rojs“, tokom 2013. širom svijeta isporučeno je 1,96 miliona vozila, ili za 6,4 procenta više nego godinu dana ranije.

Izvor: b92.net; foto: bmwblog.com

Portal Analitika