Zanimljivosti

Pogledajte najprecizniju mapu svemira

1201svemir
N
ova ultra-precizna mapa galaksije daje nam informacije u vezi sa svojstvima tamne energije, misteriozne sile za koju se misli da je zaslužna za širenje univerzuma.

Pogledajte najprecizniju mapu svemira
Portal AnalitikaIzvor

Tim istraživača koji radi sa BOSS-om (Bajronovo oscilaciono spektroskopsko istraživanje) utvrdio je je distancu između galaksija udaljenih više od 6 milijardi svjetlosnih godina sa preciznošću od jedan odsto – što predstavlja do sada najprecizniju mjeru.

„Ne postoji previše stvari u našem svakodnevnom životu koje poznajemo sa tačnošću od 1 odsto. Poznajem veličinu univerzuma bolje nego svoju kuću“, izjavio je Dejvid Šlegel, fizičar iz Lorens Berkli nacionalne laboratorije i glavni istraživač na BOSS projektu.

Naučnici koji sarađuju na ovom projektu mapirali su lokacije 1.2 miliona galaksija i otkrili da njihove nove mjere podržavaju ideju „kosmološke konstante“ – u pitanju je ideja koju je prvi predložio Albert Ajnštajn.

Ova ideja pretpostavlja da je tamna energija konstantna kroz cjelokupnu istoriju univerzuma.

„Još u potpunosti ne razumijemo tamnu materiju, ali poznajemo njena svojstva, Onda poredimo te vrijednosti sa onim što mi očekujemo da bi one mogle da budu u skladu sa našim razumjevanjem kosmosa. Što su te mjere bolje, više možemo da naučimo“, izjavio je Danijel Ajnštajn, astronom sa Univerziteta Harvard.

Novi rezultati koje su predstavili Šlegel i njegove kolege takođe daju uvid u zakrivljenost svemira. Ukratko, univerzum je pljosnat, što znači da njegov oblik može biti opisan Euklidovom geometrijom u kojoj su prave linije paralelne a uglovi u trijanglu daju zbir od 180 stepeni.

„Jedan od razloga zašto pridajemo pažnju obliku univerzuma je zato što on ima implikacije na to da li je univerzum beskonačan. To znači da, iako ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će on nikada ikada stići do svog kraja – vrlo je vjerovatno da se on beskonačno proteže i tako će nastaviti zauvjek. Naši rezultati su u skladu sa tim“, izjavio je Šlegel.

izvor: b92.net

Portal Analitika