Svijet

SAD: Dozvola za lov na ugroženu afričku vrstu prodata za 350.000 dolara

1201crninosorog
L
icenca za lov na crnog nosoroga u Namibiji prodata je u juče u Teksasu za 350.000 dolara na spornoj aukciji, iako će se novac iskoristiti za zaštitu te vrste, kojoj prijeti izumiranje, prenosi Index.hr.

SAD: Dozvola za lov na ugroženu afričku vrstu prodata za 350.000 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Iz Safari kluba, teksaškog lovačkog društva iz Dalasa koje je organizovalo aukciju, rečeno je da će sav novac dati Namibiji za „borbu protiv krivolovaca, zaštitu staništa, istraživanje i druge važne mjere zaštite ugrožene populacije crnog nosoroga“.

Uoči aukcije, direktor teksaškog lovačkog društva, Ben Karter je rekao da je primio deset elektronskih poruka s prijetnjom smrću njegovoj porodici i članovima društva, koje je FBI shvatio ozbiljno.

Namibija od 2012. prodaje dozvole za lov na krupnu divljač, slona, lava, kao i za crnog nosoroga, za koga licenca važi godinu. Crni nosorog je pred izumiranjem zbog gubitka staništa i krivolova. Nosorogov rog ima veliku vrijednost na crnom tržištu, a koristi se i u tradicionalnoj medicini.

U Namibiji, polupustinjskoj zemlji, živi gotovo 1.800 primjeraka crnog nosoroga, kojih u cijelom svijetu ima manje od 5.000. Crnom nosorogu, podvrsti afričkog, prijeti „velika opasnost“ od izumiranja, po takozvanoj Crvenoj listi ugroženih vrsta.

Foto: index.hr

Portal Analitika