Svijet

Preminuo Ariel Šaron

oksaron
B
ivši izraelski premijer Ariel Šaron umro je danas u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru, kraj Tel Aviva, nekoliko dana nakon što mu se dramatično pogoršalo zdravstveno stanje.

 Preminuo Ariel Šaron
Portal AnalitikaIzvor

Šaron, koji bi sljedećeg mjeseca napunio 86 godina, bio je u komi osam godina od januara 2006. kada je pretrpio moždani udar.

Njegova porodica je bila kraj njega u posljednjim trenucima. Sinovi Šarona Gilad i Umri smjenjivali su se kraj njegove postelje od 1. januara.

Šaron je jedna od legendarnih, ali i kontroveznih izraelskih ličnosti. Kao jedan od najčuvenijih izraelskih generala bio je poznat po smjelim taktikama i povremenom odbijanju da poštuje naredbe, podsjeća Asošiejted pres. Kao političar dobio je nadimak "Buldožer".

Za premijera je izabran 2001. nakon što je godinama bio jedan od predvodnika tvrdolinijaša. Međutim, sredinom 2005. naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze, čime je okončano skoro četiri decenije kontrole te palestinske teritorije.

Bio je to šokantan preobražaj za čovjeka koji je odigrao ključnu ulgu u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

On je napustio svoju konzervativnu partiju Likud i osnovao centrističku stranku Kadima. Očekivalo se da će biti lako izabran ponovo za premijera kada je doživio moždani udar. Njegov zamjenik Ehud Olmert izabran je za premijera nekoliko mjeseci kasnije.

 

 

Portal Analitika