Svijet

SIRIJA: U sukobima u Homsu poginulo 45 pobunjenika

0901sirija
N
ajmanje 45 pobunjenika poginulo je u sukobima sa sirijskim snagama bezbjednosti u Homsu, u centralnom dijelu zemlje, saopštila je danas sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

SIRIJA: U sukobima u Homsu poginulo 45 pobunjenika
Portal AnalitikaIzvor

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, navela je da su pobunjenici iz različitih brigada poginuli kasno sinoć i rano jutros, tokom pokušaja da okončaju vojnu opsadu tog grada koja traje više od godine.

Zbog opsade je, navodno, zarobljeno nekoliko hiljada civila prenosi AFP.

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava saopštila je prije dva dana da je prestala da ažurira podatke o žrtvama građanskog rata u Siriji, navodeći da više ne može da provjeri izvore tih informacija.

Kancelarija je podsjetila da je krajem jula posljednji put iznijela podatak o žrtvama u Siriji, kada je navedeno da je od početka rata u toj zemlji, od marta 2011. godine, poginulo najmanje 100 hiljada ljudi.

Robert Kolvil, portparol Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, izjavio je da organizacija ne može da dobija nove informacije zbog nemogućnosti pristupa terenu i provjere podatke iz drugih izvora.

On je dodao da UN ne mogu da preporuče ni podatke o broju mrtvih koje drugi prikupljaju, uključujući i često citiranu Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, nevladinu organizaciju sa sjedištem u Londonu, prema čijim podacima je od početka nasilja u Siriji ubijeno više od 130 hiljada ljudi.

Izvor: MINA; foto: balkans.aljazeera.net

Portal Analitika