Svijet

Nastavljaju se protesti u Hamburgu

0901policija
U
četvrtima Hamburga koje su ranije proglašene ''zonom opasnosti'' oko 350 članova i simpatizera stranke Zelenih organizovalo je demonstracije protiv takve odluke. Tom prilikom je jedna osoba povrijeđena, javlja agencija Anadolija.

Nastavljaju se protesti u Hamburgu
Portal AnalitikaIzvor

Oni su izašli na ulice nakon odluke da četvrti Altona, Sankt Pauli i Sternschanze budu proglašenje ''opasnom zonom''. Budući su demonstracije bile nelegalne, okončane su policijskom intervencijom.

Njemačka novinska agencija DPA navodi kako stranka Zelenih želi da bude povučena odluka o proglašenju zone opasnosti.

Čelnik Zelenih u Hamburgu Jens Kerstan kazao je kako je odluka o proglašenju zone opasnosti oprečna prijedlogu njihovog projekta o suzbijanju nasilja.

Predsjednik pokrajine Schleswig-Holstein Ralf Stegner iz Socijal-demokratske partije (SPD) kazao je kako bi, s druge strane, država morala više pažnje obratiti na sigurnost policijskih službenika te da bi na nasilje prema policiji morala odgovoriti politikom nula tolerancije.

Prošle godine 21. decembra policija je pokušavajući isprazniti kulturni centar "Rote Flora" sukobila se sa većom grupom osoba. Tom prilikom povrijeđeno je 120 policajaca i oko 500 demonstranata.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Berlinu je, takođe, upozorila svoje građane na ''zonu opasnosti'' u Hamburgu.

Najmanje 22 njemačka policajca povrijeđena su krajem decembra u demonstracijama ljevičara za očuvanje svog kulturnog centra "Crvena Flora" u Hamburgu, dok broj povrijeđenih demonstranata još nije poznat.

"Kamenje i boce na policajce, a pendreci i vodeni topovi na demonstrante", opisali su mediji situaciju u Hamburgu, gdje je bilo teških ispada i napada na policiju, koji su se, prema izjavi jednog zvaničnika, našli na putu ljevičarima. Jedan policajac iz pokrajine Donja Saksonija teško je povrijeđen kamenom te je bez svijesti prenijet u bolnicu.

Radiosarajevo.ba

Portal Analitika