Politika

Hrebičkova: Napadi na novinare ugrožavaju demokratski napredak

hrebickova0912
N
apadi na novinare ugrožavaju demokratski napredak i proizvode efekat zastrašivanja na slobodu medija, ali utiču i na ukupni osjećaj bezbjednosti, ocijenila je šefica Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova.

Hrebičkova: Napadi na novinare ugrožavaju demokratski napredak
Portal AnalitikaIzvor

Ona je Vijestima kazala da su neriješeni slučajevi napada na novinare i imovinu medijskih kuća ključno područje zabrinutosti OEBS-a.

Hrebičkova je podsjetila da je ta organizacija oštro osudila nedavni napad eksplozivnom napravom na redakciju Vijesti koji je, kako je kazala, jedan od najozbiljnijih do sada.

"On nesporno zahtijeva neodložnu i temeljnu istragu, da bi se počinioci tog čina nasilja što prije otkrili i kaznili. Takođe, i napad na novinarku dnevnog lista Dan, od prije par dana, je potrebno što prije rasvijetliti", kazala je ona.

OEBS će, kako je navela, nastaviti da apeluje na vlasti da se bave tim pitanjem, kao što je to bio slučaj i do sada.

“Ne postoji opravdanje za napade na novinare. Takvi slučajevi ugrožavaju demokratski napredak i proizvode efekat zastrašivanja na slobodu medija, ali utiču i na ukupni osjećaj bezbjednosti”, naglasila je Hrebičkova.

Prema njenim riječima, daljem napretku svakako ne može doprinijeti nedostatak kvalitetno i u potpunosti sudski procesuiranih slučajeva ove vrste, ali može doprinijeti negativnom imidžu države u pogledu zaštite slobode medija.

“Institucije i organi za sprovođenje zakona treba snažnije da demonstriraju sposobnost da kvalitetno i pravovremeno istražuju i rješavaju ovakve slučajeve”, smatra Hrebičkova.

Komentarišući zastoj u radu Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, ona je ocijenila da se nastavak diskusije među članovima tog tijela mora ohrabriti, jer su oni preuzeli odgovornost za postizanje sporazuma i konsenzusa o tom važnom pitanju.

“Ukoliko, ipak, ne dođe uskoro do takvog kompromisa, pozivanje na međunarodnu praksu je nešto što je crnogorski parlament koristio i ranije, i što će, moguće, biti potrebno učiniti i u ovom slučaju”, kazala je Hrebičkova.

Portal Analitika