TV / Film

Džejn Kempion na čelu žirija u Kanu

0701dyejn
ejn Kempion rediteljka sa Novog Zelanda predvodiće žiri 67. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji će biti održan od 14. do 25. maja. Autorka filma „Klavir“ jedina je žena koja je na toj prestižnoj smotri nagrađena Zlatnom palmom.

Džejn Kempion na čelu žirija u Kanu
Portal AnalitikaIzvor

- Velika mi je čast što sam izabrana da budem predsjednica žirija, i moram da priznam da sam veoma nestrpljiva - rekla je 59-godišnja rediteljka.

Direktor Kanskog festivala Žil Žakob je rekao da je Džejn Kempion „pravi majstor“. Proslavljena rediteljka predstavlja jedinstven slučaj u istoriji Kanskog festivala.

Osvojila je dvije Zlatne palme, prvu 1986. godine za kratkometražni film Peel, dok je još bila nepoznata u svijetu, i drugu 1993. godine za Klavir.

Kempionova je za to ostvarenje nagrađena i Oskarom za najbolji scenario, dok je glumica Holi Hanter dobila nagradu za najbolju žensku interpretaciju u Kanu i priznanje Američke filmske akademije za najbolju žensku ulogu.

Džejn Kempion će postati prva rediteljka predsjednica žirija Kanskog festivala. Prije nje su žiri predvodile glumice Izabel Iper, Izabela Ađani i Liv Ulman.

Svestrana rediteljka rođena je 30. aprila 1954. godine u Velingtonu u porodici umjetnika. Majka joj je bila glumica, a otac upravnik pozorišta, fasciniran Šekspirom. Završila je antropologiju i potom nastavila studije slikarstva u Engleskoj i Australiji.

izvor: blic.rs

Portal Analitika