Svijet

Zakon protiv pušenja nije uticao na Ruse da manje puše

0601cigare
S
koro četvrtina Rusa je 2013. godine priznala da redovno puši, dok je 2011, prije stupanja na snagu zakona protiv pušenja, isti broj izjavio da sistematski koristi duvanske proizvode.

Zakon protiv pušenja nije uticao na Ruse da manje puše
Portal AnalitikaIzvor

Podatke koji su rezultat istraživanja ruske agencije za statistiku Ros stat predstavila je novinarima načelnica uprave za statistiku stanovništva i zdravstvenu zaštitu, Svetlana Nikitina.

Ona je dodala da su dvije godine, ipak, kratak period da bi se ti pokazatelji promijenili.

Prema riječima Nikitine, glavni razlog što Rusi redovno puše jeste taj što to radi i njihova okolina ili iz navike. Od malignih oboljenja organa za disanje u Rusiji svake godine umre više od 60.000 ljudi, dodala je ona, a prenosi agencija Itar tas.

Što se tiče upotrebe alkohola, prema istraživanju Ros stata, 13 odsto stanovnika Rusije u uzrastu iznad 15 godina nikada nije probalo alkohol.

Istraživanje je pokazalo i da 60 odsto ispitanika ne vodi računa o ishrani. Pri tome je 28 odsto potvrdilo da ima višak kilograma, a sedam odsto da je neuhranjeno.

Većina Rusa (72 odsto) je izjavilo da se ne bavi sportom.

"To, na žalost, ima još negativniji uticaj na zdravlje nego alkohol i pušenje. S obzirom na to da u strukturi uzročnika smrti prvo mjesto zauzimaju kardiovaskularne bolesti, posebno loš uticaj na njih ima sjedeći način života", ukazala je Nikitina.

Ona je naglasila da je tokom posljednjih deset godina u Rusiji smanjena smrtnost, ali očekivani životni vijek za muškarce je i dalje niži nego u godinama antialkoholne kampanje.

"Osnovni razlog za to su faktori ponašanja koji ograničavaju mogući uticaj na nivo smrtnosti. Neophodno je promijeniti stav i ponašanje značajnog dijela Rusa prema pušenju, upotrebi alkohola i sjedećem načinu života", dodala je ona.

U istraživanju Ros stata, sprovedenom 2013. godine, učestvovalo je oko 16.000 ispitanika uzrasta iznad 15 godina, 43 odsto muškaraca i 57 osto žena.

Glavni zadatak ispitivanja je bio da se ocjene faktori ponašanja na stanje zdravlja i nivo smrtnosti stanovništva Rusije. To je bilo prvo istraživanje tih faktora, a Ros stat planira da ga sprovodi svakih pet godina.

Izvor: b92.net

Portal Analitika