Zanimljivosti

Vojni avion letio s opremom napravljenom pomoću 3D printera

0501vojniavioniok
B
ritanski vojni avion Tornado s metalnim komponentama napravljenim pomoću 3D printera prošlog mjeseca je obavio uspješan probni let, saopštila je britanska vojna industrija BAE Systems.

Vojni avion letio s opremom napravljenom pomoću 3D printera
Portal AnalitikaIzvor

Avion je bio opremljen zaštitnom maskom za radio kokpita napravljenom pomoću 3D printera, zaštitnim elementima na podvozju i držačima za vrata usisnika, objavila je ta britanska kompanija.

Proizvođači aviona traže jeftnije i brže načine za proizvodnju dijelova te je NASA u avgustu prošle godine uspješno testirala komponentu mlaznog motora napravljenu 3D printerom.

"Odjednom više nijeste vezani mjestom gdje morate proizvesti te dijelove", rekao je Majk Mari, jedan od čelnika BAE Systemsa, objavljujući uspješan probni let na uzletištu firme u Vortonu na sjeveru Engleske i istakao da se sada dijelovi mogu proizvesti bilo gdje gdje se mogu dopremiti printeri.

BAE je rekla, ne navodeći pojedinosti, da neki dijelovi, proizvedeni u bazi britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva u istočnoj Engleskoj, u proizvodnji koštaju manje od od 100 funti, odnosno 120 eura, te da bi mogli uštedjeti stotine hiljada funti svake godine.

Portal Analitika