Svijet

Minheski sudija uvjeren da je Perković kriv

3jp
B
ernd fon Hejnšel-Heineg, glavni sudija u procesu Krunoslavu Pratesu za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Minhenu, rekao je u intervjuu za Dojče Vele(DV) da je uvjeren da je Josip Perković učestvovao u tom ubistvu, za koje je naredba stigla iz samog tadašnjega političkog vrha SFRJ, prenosi HRT.

Minheski sudija uvjeren da je Perković kriv
Portal AnalitikaIzvor

"Mi smo na kraju procesa bili uvjereni u to da je Perković saučesnik u ubistvu Đurekovića. On je bio taj koji je dao naredbu i koji je sve imao u svojim rukama. No, Perković nije imao lične koristi od tog ubistva. Ono je bilo naručeno od samog političkog vrha", kazao je Hejnšel-Heineg, koji danas radi kao advokat.

Prates je na suđenju u Višem zemaljskom sudu u Minhenu 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za saučesništvo u Đurekovićevu ubistvu, a zaključeno je kako je glavni organizator bio Josip Perković.

Glavni svjedok u suđenju Pratesu bio je bivši agent Udbe Vinko Sindičić. Mnogi posmatrači, kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj, su zbog njegove upletenosti u rad tajnih službi sumnjali u vjerodostojnost tog svjedoka, napominje DV.

"Sindičić je za nas bio važan svjedok", rekao Von Hejnšel-Heineg." Došli smo do zaključka da Sindičić, što se tiče podataka vezanih za ubistvo Đurekovića, govori istinu", dodaje bivši sudija, naglasivši kako su se u procesu posebno posvetili analizi uvjerljivosti Sindičića kao svjedoka u slučaju Đureković.

Na pitanje kako kao bivši sudija procjenjuje mogućnost da Perković zaista bude i izručen Njemačkoj, Hejnšel-Heineg je odgovorio kako sve upućuje na to da je hrvatskim vlastima u interesu da se suđenje Perkoviću održi u Hrvatskoj.

"Druga mogućnost bila bi da se Perkoviću sudi u Njemačkoj i da u slučaju da ga proglase krivim kaznu odsluži u Hrvatskoj. No to je u ovom trenutku u drugom planu", kazao je.

(rtcg.me)

Portal Analitika