Svijet

Arhipelag za 8,5 miliona, pasoš za 1,15 miliona eura

0301oxio
O
va bi godina mogla biti godina iz snova za sve sa nekoliko miliona viška u džepu. Naime, Evropa ide na rasprodaju. Tako se za 1,15 miliona eura može kupiti malteški pasoš, za 8,5 miliona cijeli jedan grčki arhipelag. Po sličnim cijenama prodaju se i državne vile u Italiji, dok se poljski dvorci prodaju za - jednu pjesmu, piše Independent.

Arhipelag za 8,5 miliona, pasoš za 1,15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor


Radi se o pokušajima evropskih vlada da namaknu još pokoji euro u pretjerano osiromašene državne kase, no građani tih zemalja i ne gledaju baš s odobravanjem na ovu praksu. Tako će malteška vlada zbog bijesa javnosti morati još jednom razmisli o prodaji pasoša, a time i državljanstava.



I talijanska vlada bila je primorana da odustane od prodaje ostrva Budeli južno od Sardinije na kojem se nalazi i jedan nacionalni park. Njega je već bio kupio jedan Novozelanđanin, no aktivisti za zaštitu okoline prikupili su dovoljan broj potpisa kako bi vladu natjerali na zaokret.



No, Grci su za 8,5 miliona eura prodali arhipelag od 6 ostrva u Jonskom moru bivšem katarskom emiru.



I dok vlade koje su se odlučile na ovakvu vrstu privatizacije pokušavaju javnost da uvjere da je to jedini način da se očuvaju istorijski spomenici, građani su bijesni na samu ideju o nacionalnim bogatsvima koje padaju u privatno vlasništvo, često stranaca. Vlade ipak ne odustaju te se rasprodaja nacionalnih bogatstava širem Evrope nastavlja.

tekst: dnevnik.hr, foto: www.telegraph.co.uk

Portal Analitika