Politika

BINGULAC: Prosrpski orjentisane stranke da izbore učešće u vlasti

0201bingulac
P
rosrpski orjentisane stranke u Crnoj Gori treba da se trude da u demokratskom procesu izbore učešće u vlasti, jer će na taj način lakše rješavati otvorena pitanja položaja i statusa srpskog naroda i jezika, ocijenio je ambasador Srbije Zoran Bingulac.

BINGULAC: Prosrpski orjentisane stranke da izbore učešće u vlasti
Portal AnalitikaIzvor


On je podsjetio na sličan stav predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, iskazan prilikom njegove zvanične posjete Crnoj Gori u januaru ove godine.



„U novim uslovima i relaksiranoj atmosferi lakše će se rješavati ta pitanja, kazao je Bingulac u intervjuu agenciji MINA.



Prema njegovim riječima, sve stranke treba da se trude da budu u vlasti u svojoj državi, pa tako i stranke prosrpske orjentacije u Crnoj Gori.



"Osnovno je demokratsko pravilo da nema političke borbe u kojoj ne želite da budete na vlasti", naveo je Bingulac.



Govoreći o problemima dvije države, on je kazao, da je u ekonomskoj sferi prioritetno uspostavljanje direktnog platnog prometa, navodeći da za to postoji podrška i želja centralnih banaka dvije države, vlada, nadležnih ministarstava i privrednika.



»Poslovne banke imaće konkretan ekonomski interes uspostavljanjem direktnog platnog prometa, jer će na taj način povećati svoje depozite, dobiti nove komitente, koji će postati korisnici i drugih bankarskih usluga", rekao je Bingulac.



Kako je precizirao, tu posebno misli i na kreditne aktivnosti za velike investicije i planove Crne Gore i Srbije, uz učešće investitora iz trećih država.



Bingulac je naveo da se drugo otvoreno pitanje odnosi na status srpskog jezika u Crnoj Gori i da je upoznat sa naporima parlamenta da to bude riješeno u političkom dijalogu.



»Nastojanja dvije demokratske države usmjerena su na poboljšanje položaja srpskog naroda u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. U vremenu koje je pred nama, pojedina pitanja će se rješavati u skladu sa voljom svih ključnih političkih faktora u obje države«, kazao je on.



Upitan da li je saglasan sa ocjenama da su Srbi u neravnopravnom položaju u odnosu na svoju brojnost, Bingulac je kazao da od zvanične Crne Gore, kao građanske države, očekuje da, saglasno evropskim standardima, uvažava ljudska prava svih ljudi koji u njoj žive nezavisno od njihovog nacionalnog i vjerskog opredeljenja.



Govoreći o dvojnom državljanstvu, ambasador je rekao da se na to pitanje različito gleda sa srpske i crnogorske strane, navodeći da su oba sistema dozvoljavanja ili nedozvoljavanja dvojnog državljanstva potpuno legitimna u svijetu.



»Preduslov za dobijanje državljanstva u prvom sistemu, za koji se zalaže Crna Gora, predstavlja odricanje od drugog državljanstva, dok Srbija prihvata drugi sistem- dvojnog državljanstva. Tako, dvije države u ovom momentu imaju različite stavove po tom pitanju", naveo je Bingulac.



Prema njegovim riječima, u novoj atmosferi, unaprijeđenih odnosa između, kako je kazao, dvije bratske države, lakše će se i o tom pitanju razgovarati.



Bingulac je, kometarišući posjetu predsjednika Vlade Mila Đukanovića Srbiji, istakao da ona ima poseban značaj i da je njome zaokružen intenzivan politički dijalog realizovan tokom ove godine.



On je podsjetio i na druge posjete na najvišem nivou u toku prethodne godine, posebno Nikolića, kao i premijera Srbije Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Crne Gore Igora Lukšića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, ministara i članova parlamenata.



»Vrlo je rijetko u diplomatiji da se u toku jedne godine razmjene brojne posjete na najvišem nivou. To odražava bliskost dvije nezavisne države «, rekao je Bingulac.



On je kazao da te posjete karakteriše visok stepen konkretizacije mjera i aktivnosti u razvoju svih oblika saradnje.



"Na taj način je stvorena osnova razvoja svih oblika saradnje, pri čemu prioritete čine ekonomska i saradnja u procesu evrointegracija", kazao je Bingulac.



On je podsjetio da je održana sjednica Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju dvije države, potpisani sporazumi o saradnji u oblasti bezbjednosti, telekomunikacija i procesu evrointegracija. Istovremeno su ratifikovani brojni sporazumi.



»Tako da će naredne aktivnosti predstavljati i realizaciju svih zaključaka i planova u ekonomiji, prvenstveno u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede«, naveo je Bingulac.



On smatra da će ekonomska saradnja i zajedničke aktivnosti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji imati dominantno mjesto u ukupnim bilateralnim, regionalnim i multilateralnim odnosima.



»U ovom momentu Crna Gora je korak ispred Srbije u procesu pridruživanja EU, tako da će njena dragocjena iskustva u pregovorima vezanim za pojedina poglavlja biti za Srbiju izuzetno korisna", naveo je Bingulac.



On je poručio da nastojanja Crne Gore da pristupi NATO savezu ne utiču na bilateralne odnose dvije države.



»Srbija ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i želi joj sve najbolje u ostvarenju svih njenih spoljnopolitičkih ciljeva. Članstvo u Nato je unutrašnje pitanje Crne Gore i Srbija se u to pitanje ne miješa«, rekao je Bingulac.



On je dodao da Srbija, u skladu sa odlukom parlamenta, poštuje princip neutralnosti.

 

foto: www.novosti.rs

Portal Analitika